Duyuru

Etnik Arnavutlar Sırbistan'daki KLA tutuklamalarını protesto ettiler

Sırbistan

  /   373   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

BELGRAD, Sırbistan -- Yüzlerce etnik Arnavut, on eski Kosova Kurtuluş Ordusu (KLA) mensubunun savaş suçları iddiasıyla tutuklanmasını protesto etmek amacıyla 28 Aralık Pazar günü güneydeki Presevo kentinde bir araya geldi. On şüphelinin aileleri ve sözde Presevo, Bujanovac, ve Medvedja Kurtuluş Ordusu eski mensuplarının kurduğu bir dernek, Sırp makamlarını Presevo'da gerginlik yaratmak ve burada yaşayan Arnavutları sindirmekle suçladılar. Protestocular uluslararası toplumu davaya müdahil olmaya da çağırdılar.

Bu arada Cuma günü tutuklanan on eski KLA üyesinin dokuzu, Belgrad Bölge Mahkemesi Savaş Suçları Kurulu soruşturma hakimi tarafından sorguya çekildikten sonra 30 gün süreyle gözaltında tutulacak. Mahkeme sözcüsü Ivana Ramiç Pazartesi günü yaptığı açıklamada, şüphelilerin Haziran ve Ekim 1999 tarihleri arasında Gnjilane'de 159 Sırp sivili kaçırıp en az 51 kişiyi öldüren sözde "Gnjilane Grubu"nun şüpheli üyeleri olduklarını söyledi. Onuncu şüphelinin davasına Presevo'daki bir mahkeme bakacak.

Diğer yandan Pazartesi günkü basında çıkan haberlere göre UNMIK, Priştine ile Belgrad arasında 2009 yılı başlarında yeni bir teknik müzakere turu yapılacağını duyurdu. UNMIK sözcüsü Russell Geekie, müzakerelerin UNMIK ve EULEX temsilcilerinin varlığında Sırp ve etnik Arnavut uzmanların katılımıyla doğrudan gerçekleşeceğini söyledi. Görüşmelerin odak noktası BM'nin Kosova'daki uluslararası varlıkla ilgili altı maddelik planının uygulanması olacak. (Lajm, B92 - 29/12/08; Beta, AFP, Tanjug, Radio Srbija, RFE RL - 28/12/08) SETIMES 

  

Yorumlar