Duyuru

Küresel ekonomik kriz Arnavutluk ekonomisini etkiliyor

Arnavutluk Haberleri

  /   417   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Küresel ekonomik krizin Arnavut gurbetçilerden gelen işçi dövizlerini azaltması, dış yatırımları ve kredi erişimini azaltması ve Arnavutluk'un ihracatını vurması bekleniyor.

Southeast European Times için Tiran'dan Jonilda Koki'nin haberi – 23/12/08

photo

Arnavutluk Merkez Bankası müdürü Ardian Fullani, "Sistemimizin mali durumu sağlam, likit, kazançlı ve zehirli ürünlerden etkilenmemiş durumdadır." dedi. [Getty Images]

Uzmanlar, Arnavutluk'un dünya pazarlarıyla kısmen bütünleşik olması ve halen bir sermaye piyasasından yoksun olması nedeniyle küresel ekonomik krizin bu ülke üzerinde nispeten düşük bir etkisi olmasını tahmin ediyorlar. Borsanın olmaması ve gayrı resmi ekonomik uygulamaların yaygınlığının Arnavutluk ekonomisinin uğrayacağı zararı en aza indirmesi bekleniyor.

Gözlemciler Arnavutluk'un İtalya ve Yunanistan'a yaptığı ihracatın düşmesini bekliyorlar. Kredi almak giderek daha zor hale geliyor ve dış yatırımcılar da güçlüklerle karşılaşacaklar. Daha çok dış borçla desteklenen devlet yatırımlarının da maliyeti artacak.

Uzmanlar, küresel krizin başlıca sonuçlarından birinin, çoğunlukla İtalye ve Yunanistan'da yaşayan Arnavutlardan gelen gurbetçi dövizlerinde (ki GSYİH'nın yaklaşık %14'ünü oluşturuyorlar) yaşanacak azalma olacağına işaret ediyorlar.

Tiran Avrupa Üniversitesi rektörü Adrian Civici, "2009 yılında ekonomik büyümeyi güvence altına almakta güçlükler yaşanacak. Bir çok sektördeki şirketler yatırım ve istihdamı artırmaya [çalışırken] zorluk çekecekler." dedi.

Karşıtlar hükümeti krizi kolayca atlatamamakla suçluyorlar. Arnavutluk Merkez Bankası eski müdürü Şkelkim Kani, "Arnavutluk'un zayıf bir hükümet, yüksek oranda yolsuzluk ve sağlam olmayan makro ekonomik politikalara sahip bir ülke olarak uluslararası krizden ağır zarar görme tehlikesi altında olduğunu düşünüyorum." dedi.

Ancak Maliye Bakan Yardımcısı Florion Mima gelecek yıl bütçesinin ekonomiyi bu gibi risklere karşı güvence altına aldığını söyledi. Basına konuşan Mima, "2009 bütçesi tarihin en yüksek arızi fon seviyesine sahiptir." dedi.

Arnavutluk Merkez Bankası Müdürü Ardian Fullani de Albanian gazetesine verdiği bir röportajda, Arnavut ekonomisi ve bankacılık sisteminin normal parametrelerle çalıştığını söyledi.

"Sistemimizin mali durumu sağlam, likit, kazançlı ve zehirli ürünlerden etkilenmemiş durumdadır." diyen Fullani, kredi-mevduat oranının %45 civarında hala düşük seyrettiğine işaret etti. Şu anda %6,252te seyreden ulusal para birimi faiz oranını düşürmesi yönünde çağrılar gelen Fullani, "Şu anda Arnavutluk'un sistemi, gelişmiş ülkelerdekinin neredeyse iki katı kadar iyi sermayeleşmiş durumdadır." dedi.

Hükümet küresel krizin gelecek yılki ekonomik büyümeyi etkilemeyeceğini tahmin etmekle birlikte, IMF bir yavaşlama öngörüyor.

IMF heyet başkanı Gerwin Bell Reuters'e verdiği demeçte, "Besbelli, hükümetin ... iç güveni desteklemek için ekstra adımlar atması gerekiyor, zira mevcut durumda politikaların ihtiyatlı olması gerekiyor." dedi.

Bell, "Bu, Arnavutluk'a çalkantılı dönemlere dayanma ve 2009'da düşük enflasyonun devamı ve cari hesap durumunda iyileşmeyle %3,5 ile %4 arasında önemli bir büyümeyi yine kaydetme olanağı sağlayacaktır." diye de ekledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar