Duyuru

Kosova'yı Her Zaman Destekleyeceğiz

Arnavutluk Haberleri

  /   415   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

Kosova'yı Her Zaman Destekleyeceğiz
 

 

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, geçen yıl bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın Arnavutluk için son derece önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Kosova'yı her alanda her zaman destekleyeceğiz" dedi.


 
 

 

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi, Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu'nun davetlisi olarak iki günlük ziyaret için Priştine'ye geldi. Topi, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra bu ülkeye ilk resmi ziyaretini yapıyor.

 

 

Cumhurbaşkanı Seydiu tarafından devlet töreniyle karşılanan Topi, Priştine'nin merkezinde bağımsızlık anısına kurulan ve üzerinde binlerce kişinin isminin bulunduğu dev tabelayı imzaladı.

 

Bamir Topi Fatmir Seydiu ile görüşmesinin ardından yaptığı kısa açıklamada, Arnavutluk ve Kosova'nın kardeş iki ülke olduğunu söyledi. Topi, Kosova'nın bağımsızlığının dünyadaki tüm ülkeler tarafından tanınacağına inandığını belirterek, "Biz Arnavutluk olarak Kosova'yı her alanda her zaman destekleyeceğiz" dedi.

 

Bamir Topi, Seydiu ile görüşmesi sırasında iki ülke arasında "mini Schengen" olarak adlandırılan yeni vize rejimi uygulanması konusunda görüş birliğine varıldığını açıkladı. Buna göre anlaşmanın imzalanmasının ardından iki ülke vatandaşları karşılıklı olarak, sadece kimlik kartlarıyla sınırlardan pasaportsuz geçiş yapabilecek.

 

Topi açıklamasında Kosova'nın kuzeyindeki şiddet olaylarına da değinerek, bu olayların aşırı milliyetçi Sırp çevreleri tarafından yaratıldığını öne sürdü. Topi, Sırbistan yönetimine de çağrıda bulunarak, Preşova vadisinde yaşayan Arnavutların haklarına daha fazla saygı gösterilmesini istedi.

 

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu da Kosova'nın bağımsızlık ilanı sürecinde Arnavutluk yönetiminin verdiği maddi ve manevi desteğe teşekkür etti. Seydiu, Arnavutluk ile Kosova arasındaki ilişkilerin gelişmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

 

Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile de görüşen Bamir Topi, Kosova Meclisi'nde de konuşma yapacak.

 

Arnavutluk Cumhurbaşkanı'nın ziyareti sırasında, Kosova Barış Gücü (KFOR) Komutanı General Guiseppe Emilio Gay ve Kosova'daki etnik toplulukların temsilcileriyle de görüşmesi bekleniyor.

KOSOVA HABER 

  

Yorumlar