Duyuru

Rusya'nın dört Balkan ülkesine doğalgaz dağıtımı durdu

Dünyadan Haberler

  /   223   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya ve Türkiye'ye yapılan Rus doğalgazı dağıtımı Rusya ile Ukrayna arasında giderek derinleşen ve Ukrayna'nın diğer Avrupa ülkelerine yönelik gaz arzını kestiği ödeme krizi sırasında Salı günü erken saatlerde tamamen kesildi.

(AFP, BBC, International Herald Tribune, The Sofia Echo, Dnevnik, Focus Haber Ajansı, Nine O'clock, Zaman - 06/01/09; Reuters, AP, DPA, Bloomberg, UPI, FT, The Times, VOA, Mediapool, Agerpres, B92 - 05/01/09)

photo

Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev (soldan 2'nci) Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde (sağdan 2'nci) ile 5 Ocak Pazartesi günü Paris'te bir araya geldi. [Getty Images]

Başbakan Sergey Stanişev 6 Ocak Salı günü Bulgaristan ve üç komşusuna yapılan Rus doğalgazı arzının kesilmesinin üzerinden sadece saatler geçtikten sonra yaptığı açıklamada, ülkesinin bir doğalgaz kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Kabineyi acil toplantıya çağıran başbakana göre, Bulgaristan Rus Gazprom ile Ukrayna arasında yaşanan fiyat anlaşmazlığının kurbanı oldu.

Bulgaristan enerji ve ekonomi bakanlığından yapılan açıklamada, "Sabah 3:30 itibarıyla Bulgaristan'a yönelik arzın yanı sıra Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'ya doğalgaz geçişi askıya alınmıştır." ifadesi yer aldı.

Bulgaristan, doğalgaz ihtiyaçlarının neredeyse %100'ünü Rusya'dan karşılıyor. Ülkenin Chiren'deki tek saklama deposu, ülkenin günlük ihtiyaçlarının sadece üçte birini karşılıyor.

Bulgargaz başkanı Dimitar Gogov, ülkedeki büyük müşterileri tüketimi kısmaya ve bir an önce alternatif enerji kaynaklarına geçmeyi düşünmeye çağırdı.

Gazprom, Ukrayna'nın ödenmemiş doğalgaz faturaları ve 2009 yılına ilişkin arz sözleşmesiyle ilgili müzakerelerin sonuçsuz kalması üzerine 1 Ocak'ta Ukrayna'ya doğalgaz dağıtımını kesti. Anlaşmazlık, başka bir anlaşmazlık nedeniyle Rusya'nın komşusuna doğalgaz arzını kesmesinden üç yıl sonra meydana geldi.

Romanya'nın arzında da bir düşüş meydana geldi. Romanya'nın devlet kontrolündeki Transgaz boru hattı operatöründen Salı günü Reuters'e yapılan açıklamada, "Rus doğalgazı ithalatı şu anda yaklaşık %75 oranında düşmüştür." dendi.

Romanya'nın toplam doğalgaz rezervlerinin 2,2 milyar metreküp seviyesinde olduğu bildiriliyor. Bükreş Pazartesi günü konutlara Rus doğalgazının kısılmasının onları etkilemeyeceğine dair güvence verdi.

Türkiye ve Yunanistan da doğalgaz arzlarında düşüşler bildirdiler.

27 AB üye ülkesinin alarma geçen temsilcileri Pazartesi günü Brüksel'de acil bir toplantı yaptılar.

DPA, artan sayıda AB ülkesinin "Rusya ve Ukrayna'nın güvenilir enerji kaynakları olarak itibarlarını sarstıklarına" inandığını söyledi. Orta ve Doğu Avrupa'dan üye ülkeler de özellikle arz kaynaklarını çeşitlendirme ve enerji güvenliğini güçlendirme gereğini vurguladılar.

AB, genel gaz tüketiminin yaklaşık dörte biri için Rusya'ya güveniyor. Perşembe günü Prag'da bir araya gelen AB dışişleri bakanları krizi daha ayrıntılı bir şekilde tartışacaklar.

Ukrayna'nın devlet doğalgaz kuruluşu Naftogaz, Salı günü Almanya, Macaristan ve Polonya da dahil olmak üzere dokuz Avrupa ülkesinin yakında doğalgaz arzında bir düşüş yaşayacakları konusunda uyarıda bulundu.

Naftogaz sözcüsü Valentin Zemlyansky, "Gazprom, hiçbir açıklama yapmadan doğal gaz sevkiyatını 24 saat içinde, söz verdiği 221 milyon metreküp yerine 92 milyon metreküpe düşürmüştür." dedi.

Ukrayna üzerinden gerçekleşen sevkiyattaki yeni düşüş, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Gazprom CEO'su Aleksey Miller ile Pazartesi günü yaptığı ve bildirildiğine göre Miller'in Ukrayna'nın gazı kendisine çevirdiği için cezalandırılmasını önerdiği toplantıdan sonra gerçekleşti.

Putin'in Miller'e "Bugünden düşürmeye başlayın." dediği bildirildi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar