Duyuru

Arnavutluk solu ilerleme yolu arıyor

Arnavutluk Haberleri

  /   407   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Başbakan Sali Berişa'ya karşı siyasi muhalefet, her biri gerekenin kendisinde olduğunu iddia eden iki önemli isim arasında bölünmüş durumda.

Southeast European Times için Balkanblogs'dan derleme -- 02/01/09

photo

Sosyalist Parti genel başkanı Edi Rama. [Getty Images]

Sali Berişa bir siyasetzede. Arnavutluk'un komünizm sonrası döneminin neredeyse yarısında başbakan ya da cumhurbaşkanı olarak iktidarda kalmayı bildi. 2005 yılında göreve dönmesinden bu yana da siyasi muhalefeti safdışı bırakmada usta olduğunu kanıtladı.

Muhalefetse farklı fraksiyonları arasındaki iktidar mücadelelerinden muzdarip. Şu anda iki isim de-Sosyalist Parti genel başkanı Edi Rama ve Sosyalist Bütünleşme Partisini kuran eski Başbakan İlir Meta- solun liderliği için mücadele etmesine karşın net bir galip henüz yok.

Saktivistablog yazarlarından Andi, "Her iki taraf da rakibini tabanla teması kaybetmekle suçlayarak, siyasi sağ tarafından boğulmaktan kurtulmak için bölünmenin gerekli olduğunda ısrar ediyor." diyerek şöyle devam ediyor: "Gerek Rama ve arkadaşları gerekse Meta ve arkadaşları anketlerde yükseldiklerini iddia etmelerine karşın bunları açıklamaya yanaşmıyorlar."

"Bana öyle geliyor ki, sol 1992 sonrası çıkmaz sokak da dahil olmak üzere geçiş yıllarından geçiyor." diyen yazar şöyle devam ediyor: "İyimser olma nedenlerini sayarsanız hayal kırıklığına uğrarsınız. Rama basitçe Arnavut halkının Berişa'ya bir kez daha oy veremeyeceğine inanmak istiyor."

Andi, "Meta ile durum daha da basit. Kısa boylu, ve sosyologlar uzun boylu liderlerin daha fazla güven verdiğini söylüyorlar." diye bağlıyor.

Berişa konusudaysa, bir blogcu onun yıllar boyunca geçmişteki hatalarından ders alıp imajını başarılı bir şekilde yenileyerek daha güçlü bir rakip haline geldiğini düşünüyor.

Perpjekja sitesinde yazan Fatos, "Demokrat Parti üç nedenden ötürü iktidara döndü: birincisi sosyalistlerin yolsuzlukları, ikincisi parti içinde, Siyasi Yönelik Komitesi şeklindeki umut verici ad altında sunulan gençlik hareketi, üçüncüsü de kişisel çatışmalar yüzünden veya 1992-1997 yılları arasında Berişa tarafından önerilen yolu kabul etmek istemedikleri için partiden ayrılan bir çok ismi kazanabilmesi.

Fatos, "Siyasi Yönelim Komitesindeki gençlerle Berişa, partiye daha temiz ve daha ahlaklı bir imajın yanı sıra daha yüksek bir profesyonellik ve yeni bir enerji getirmeyi başardı. Ayrılanları geri çağırarak da, önceki gibi total güce ihtiyaç duyan değil, hasımlarına karşı artık hoşgörülü olabilen bir lider olarak ortaya çıktı." dedi.

Yazar, "Bu da, karşıtların DP'den ıslıklarla ve yuhalamalarla atıldığı eski sahneleri atık görmeyeceğimiz anlamına geliyor." diye bağladı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar