Duyuru

Kosova’da Türk Polisi Üzüntüsü

Kosova Haberleri

  /   705   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

Kosova’da Türk Polisi Üzüntüsü
 

 

Türk polisinin hizmetlerini her zaman takdirle karşılayan Kosovalılar, Avrupa Birliği Misyonu'nun (EULEX) resmen göreve başlamasıyla, Türk Polisi sayısının önemli ölçüde azalacağı duyumu karşısında üzüntülerini dile getiriyorlar.


 
 

 

Kosova'da 1999 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Polis Gücü (UNMİK Polisi) bünyesinde görev yapan Türk polisinin güvenlik ve asayişin tesisinde katkılarının büyük olduğunu belirten Priştine ''Hanımeli'' Kadınlar Derneği Başkanı Liriye Gaş yaptığı açıklamada, Türk Polisiyle çok sayıda sosyal yardımlaşma faaliyetlerinde bulunduklarını ve Kosova'nın Türk Polisi'nin desteğine gereksinimi olduğunu savundu.

 

 

Vıçtırın'ın ''Çeşme'' Derneği Başkanı Agim Müftü de, sadece dernek olarak değil, halk olarak Türk polisinin hizmetlerinden memnun olduklarını, başkent Priştine'de ayrım yapmadan bütün Kosovalı çocukları bir araya getiren geleneksel Kurban Bayramı, Çocuk Şenliği, Uçurtma Şenliği gibi soylu ve anlamlı etkinlikleri Türk polisiyle birlikte gerçekleştirmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.

 

Emekli Avni Plepoli de, Türk polisi sayısının azalmasına üzüldüğünü belirtti ve Kosovalıların takdirini kazanan Türk polisinin UNMİK bünyesinde olduğu gibi, EULEX polisi içinde de daha fazla sayıda temsil edilmesini istediklerini belirtti.

 

İlkokul öğretmeni Makfire Staviletsi de, Türk polisinin okular açılınca çanta, defter, kalem dağıtarak çocukların mutluluğunu paylaştıklarını, öğretmenlere destek olduklarını söyledi.

 

Priştine Yaşlılar Yurt Müdürü Raziye Aliçkay da, Türk polisinin bayramlarda huzur evleri ziyaretinin gelenek olduğunu, özellikle yaşlı ve kimsesizlerin bundan çok büyük mutluluk duyduklarını, ilerideki bayramlarda da Türk polisini soracaklarını ifade etti.

 

Türk Polis Kontenjan Başkanı Emniyet Müdürü Mustafa Soysal, Türk polisi olarak Kosova'nın kriz sonrası yapılanmasına, güvenlik ve huzurun sağlanmasına ve Kosova Polisinin eğitimine katkı sunmaktan son derece memnun olduğunu, halkla bütünleşebilmenin ise ayrı bir mutluluk verdiğini belirtti.

 

Halkın Türk polisine gösterdiği yakınlığın görevdeki başarıya da yansıdığını belirten Soysal, özellikle Türk dernekleriyle birlikte çok önemli sosyal, kültürel ve yardımlaşma etkinliklerini yapabildiklerini vurguladı.

 

UNMİK Polis Gücü'nün görevini EULEX'e devretmesiyle Kosova'da hizmet veren Türk polis sayısında önemli ölçüde azalmaya gidildiğine dikkat çeken Soysal, Kosova'daki Türk polisi sayısının 150'den, 35'e düşürüleceğini belirtti.

 

Soysal, 150 kişiden oluşan Türk Polis Kontenjanından bugünlerde 80, UNMİK'in EULEX ile görev devir tesliminin tamamlanması beklenen Nisan 2009'da da 35 polisin Türkiye'ye geri döneceğini bildirdi.

 

1999 yılından bu yana yaklaşık 1500 Türk polisinin Kosovanın her yanında görev yaptığını vurgulayan Soysal, bundan böyle EULEX bünyesinde yalnızca 35 Türk polisinin görev alacağını söyledi. (AA)

 

KOSOVA HABER 

  

Yorumlar