Duyuru

Sırp savaş suçları zanlısı BH'de tutuklandı

Bosna Haberleri

  /   420   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

SARAYBOSNA, Bosna-Hersek (BH) -- Medyada 15 Ocak Perşembe günü yer alan haberlere göre, güvenlik güçleri BH başsavcılığı tarafından çıkarılan tutuklama emri üzerine Sırp savaş suçları zanlısı Stojan Perkoviç'i tutukladılar. Ladjevina kasabasında bir Bosnalı Sırp askei birliğine komuta eden Perkoviç, 1992-1995 ihtilafı sırasında Sırp harici sivillere yönelik cinayet, tecavüz ve zulüm eylemleri nedeniyle insanlık suçları işlemekle suçlanıyor. Zanlının Rogatica belediyesinde düzinelerce Bosnalı Müslüman sivile yönelik kötü muamele, dayak ve cinayetten sorumlu olduğu da iddia ediliyor.

Öte yandan Perşembe günü, Avrupa Parlamentosu Bosnalı Sırp kuvvetlerinin 8 binden fazla Müslüman sivili katlettikleri 1995 Srebrenica katliamını anma tarihi olarak 11 Temmuz'u seçti. Avrupa Komisyonu girişime destek verdi. AB'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Komisyon Üyesi Benita Ferrero-Waldner anma günü ilanının "BH ve bölgeyi uzlaştırmak için doğru yönde atılmış bir adım olması gerektiğini" söyledi.

Bu arada Lahey mahkemesi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Bosnalı Sırp General Stanislav Galiç'in 1992-1995 Bosna ihtilafında işlenen savaş suçlarından çarptırıldığı ömür boyu hapis cezasını çekmek üzere Almanya'ya nakledildiğini bildirdi. 2006 yılında Lahey Temyiz Mahkemesi, 1992-1994 yılları arasında Saraybosna'daki Müslümanların bombalanmasıyla ilgili olarak verilen cezayı onamıştı. (Beta, B92, RTS, BalkanInsight - 15/01/09) SETIMES 

  

Yorumlar