Duyuru

AB'den Kosova'ya Etnik Uzlaşmada Daha Fazla Çaba Gösterme Çağrısı

Dünyadan Haberler

  /   272   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

AB'den Kosova'ya Etnik Uzlaşmada Daha Fazla Çaba Gösterme Çağrısı
 

 

AB Özel Temsilcisi ve Uluslararası Sivil Dairesi Başkanı Pieter Feith yaptığı açıklamada, etnik uzlaşmanın Kosova hükümetinin AB üyelik yolundaki önceliği olması gerektiğini söyledi.


 
 

Çek Cumhuriyeti'nin Priştine Büyükelçisi Janina Hrebickova, EULEX komutanı Yves de Kermabon ve Avrupa Komisyonu ofisi başkanı Renzo Daviddi ile birlikte Feith, AB'nin bu yıl için önceliklerini sundu.

 

Feith, Kosova'daki kurumların ülkedeki bütün toplumlara ulaşıp ademi merkeziyet, eğitim ve Kosova'daki kültürel ve dini mirasların korunmasıyla ilgili belli projeler üzerinde daha sıkı çalışmaları gerektiğini vurguladı. Ülkesi AB'nin dönem başkanlığını yürüten Hrebickova da serbest vize uygulamasına geçiş konusunu çözmek için çalışacağına söz verdi.

 

Öte yandan UNMIK Başkanı Lamberto Zannier yetkililerle bir araya geldi ve bu ay Kosovalı ve Sırp makamları arasında iki ülke arasındaki teknik sorunları çözme amaçlı br toplantı ayarlayabileceğini söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu ve Başbakan Hashim Thaçi Belgradlı temsilcileri eşit partnerler olarak karşılayacaklarını söylediler.

 

Thaçi, Karadağ ile diplomatik ilişkiler kurma konusunu değerlendirerek bunun yakında ve "hiçbir şart olmadan" gerçekleşeceğini düşündüğünü söyledi. Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç Kosova'nın etnik Karadağlıları anayasasına eklemesi ve Arnavut harici nüfusun geri dönüşü için gereken şartları oluşturması gerektiğini söyledi. (www.setimes.com)

kosova haber 

  

Yorumlar