Duyuru

Kosova Güvenlik Gücü göreve başladı, Sırbistan'ın eleştirilerine hedef oldu

Kosova Haberleri

  /   604   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Sırp yetkililer NATO destekli yeni Kosova Güvenlik Gücü'nün göreve başlamasını "hiçbir şekilde kabul edilemez" olarak nitelendirerek kınadılar. Güç önümüzdeki birkaç yıl içinde 2 bin 500 kişiye ulaşmayı bekliyor.

Southeast European Times için Priştine'den Blerta Foniki-Kabaşi'nin haberi -- 22/01/09

photo

KSF Komutanı General Süleyman Selimi 21 Ocak Çarşamba günü güce seslendi. [AFP]

Neredeyse dokuz yıl hizmet verdikten sonra, Kosoa Koruma Kolordusu (KPC) 21 Ocak Çarşamba günü görevine son verdi. KPC, aynı anda yerini NATO'dan eğitim ve mühimmat desteği alan yeni Kosova Güvenlik Gücü'ne (KSF) bıraktı.

Sırbistan'daki yetkililer yeni gücün kurulması "hiçbir şekilde kabul edilemez yasadışı bir milis grubu" olduğu görüşündeler.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç B92'ye verdiği demeçte, "KSF ulusal güvenlik, tüm bögenin barış ve istikrarına doğrudan bir tehdittir." diyerek şöyle devam etti: "Sırbistan bu kararın bozulması için her türlü diplomatik yolu kullanacaktır."

Jeremiç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve NATO başkanı Jaap de Hoop Scheffer'a protestoda bulunacağını belirtti.

300 ek KSF üyesi alma amaçlı ülke çapındaki bir üye toplama kampanyası Çarşamba günü başladı ve 14 Şubat'a kadar da devam edecek. Görev tanımına göre, KFOR bu sürece tam destek verecek.

KFOR'dan yapılan açıklamada, "Çarşamba günü, Kosova Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşları için KSF'ye üye olma konulu bir yarışma başlatılacak. KSF Priştine, Ferizay, Prizren, Mitrovica, Peja, Cilan ve İskenderay ve Llukar'da geçici asker konutlarına sahip olacak." dendi.

NATO destekli KFOR'a göre, KSF'de önemli sayıda eski KPC üyeleri de bulunacak. Ancak şu anki 1000 üyenin sadece 200 ila 300'ü eski KPC personelinden oluşuyor.

Başbakan Haşim Taki Çarşamba günü yaptığı açıklamada, KSF'nin bütün Kosova halkını temsil eden çok ırklı bir gücün yanı sıra Kosova Anayasası ve NATO standartlarına uyacak tam uluslararası desteğe sahip bir kuvvet olacağını söyledi.

NATO Teğmeni Henrik Kristensson, KSF'nin sonbahara kadar 1500 civarında üyeye sahip olmasının ve iki ila beş yıl içinde de 800 civarında yedekle aktif görevdeki 2 bin 500 üyeye kademeli olarak büyümesinin beklendiğini söyledi.

KSF'de hem çoğunluktaki etnik Arnavutlar ve azınlıktaki Sırplar yer alacak ve parlamento kontrolü altında görev yapacak.

KSF Komutanı General Süleyman Selimi gece yarısı düzenlenen mitingde yeni alınan üyelere hitaben yaptığı konuşmada, gücün "uluslararası dostlarımızla tam işbirliği içinde konuşlanacağını" söyleyerek şöyle devam etti: "Yeni bir safhanın başındayız; bu güç bir realite haline gelmiştir."

KPC, UNMIK'in 1999/8 sayılı Kararı uyarınca ve KPC'nin Kosova'da izin verilen rolüyle ilgili bir "İlkeler Beyanı" hazırlanmasıyla 21 Eylül 1999'da kuruldu. Kuvvet ilk üyelerini büyük oranda Kosova Kurtuluş Ordusu saflarından kazandı. KPC olağanüstü hal ve insani yardım hizmetlerinde bulundu ve savunma veya yasa uygulamada hiçbir rol oynamadı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar