Duyuru

Etnik Arnavutlar, savaş suçlarından tutuklu gerillaların serbest bırakılması için Sırbistan'da yürüdüler

Sırbistan

  /   545   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

BELGRAD, Sırbistan -- Binlerce etnik Arnavut, on eski gerilla askerinin serbest bırakılması talebiyle 26 Ocak Pazartesi günü Kosova sınırı yakınındaki Bujanovac kasabasında yürüyüş düzenledi. Polis eski askerleri, Kosova'daki 1998-1999 ihtilafının sonuna doğru yüzlerce etnik Sırp'a karşı işlenmiş savaş suçlarıyla ilgili olarak geçen ay tutuklamıştı. Daha çok Presevo vadisi olarak bilinen ve etnik Arnavut nüfusun yoğun olduğu kasaba, 2001 yılında Sırp güçleriyle Arnavut ayrılıkçılar arasında meydana gelen silahlı çatışmalara sahne olmuştu. Protestocular, Sırp savcılarının bölgedeki Arnavutlara karşı işlenmiş savaş suçlarını soruşturmalarını da talep ettiler.

Öte yandan Pazartesi günü, Sırbistan Bosna-Hersek'teki 1992-1995 ihtilafı sırasında sivilleri öldürmekle suçlanan bir savaş suçu zanlısını iade etti. Polis Bosnalı Sırp Blagoje Goluboviç'i, kovuşturmadan kaçmak amacıyla geçen yıl Saraybosna'dan ayrılmasından sonra Belgrad'da tutuklamıştı. Goluboviç'in 1992 yılında Foca yakınlarındaki bir köyde iki Müslüman'ı öldürdüğü iddia ediliyor.

Ayrı bir gelişmede Pazartesi günü, İsveç'te savaş suçlarından çarptırıldığı 11 yıllık hapis cezasını çekmekte olan 79 yaşındaki eski Bosnalı Sırp Cumhurbaşkanı Biljana Plavsiç, bir İsveç dergisine verdiği röportajda itiraflarını geri aldı. Vi dergisinin 2 Şubat sayısında çıkan makaleye göre Plavsiç, hakkındaki diğer suçlamalar üzerinde "pazarlık yapabilmek" için savaş suçlarını itiraf etti. Plavsiç, "Kendimi feda ettim." dedi. (AP, Fena, Vecernje Novosti, Mondo, Dnevni Avaz, AFP, Tanjug, B92 - 26/01/09) SETIMES 

  

Yorumlar