Duyuru

AB: SAA, BH'nin üyelik sürecinde ilerlemesini garanti etmez

Bosna Haberleri

  /   405   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Yüksek Temsilci Miroslav Lajcak ve AB'nin dış politika sorumlusu Javier Solana Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Bosna-Hersek'in AB üyeliğine ilişkin şartları uygulamada geride kaldığını ve üyelik yolunda ilerlemek istiyorsa bu yıl bir takım önemli adımlar atması gerektiği konusunda uyardı.

(AFP, Yüksek Temsilciler Dairesi, AB - 21/01/09)

photo

Yüksek Temsilci Miroslav Lajcak, "AB, ne AB üyeliği konusunda ne de vizesiz giriş konusunda boş çek yazmaz." dedi. [YTD]

Uluslararası yetkililer 21 Ocak Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Bosna-Hersek'i (BH) AB ile imzalanmış bir İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın (SAA) ülkenin üyelik sürecinde ilerlemesini garanti etmediği konusunda uyardılar.

Yüksek Temsilci ve AB Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak Brüksel'de düzenlenen BH-AB parlamentolar arası komitesi toplantısında yaptığı konuşmada, "AB, ne AB üyeliği konusunda ne de vizesiz giriş konusunda boş çek yazmaz." diye vurguladı.

Toplantıya AB dış politika sorumlusu Javier Solana, BH'nin üçlü cumhurbaşkanlığı dönem başkanı Nebojsa Radmanoviç ve diğer üst düzey BH'li yetkililer de katıldı.

AB BH ile SAA'yı, ülkenin kanlı bıçaklı siyasilerinin Avrupa trenini kaçırmamak için çözüm bekleyen bazı meseleler üzerinde anlaşma sağlamaları sonrasında Haziran ayında imzaladı. Hareket BH ile, zamanla BH vatandaşlarına AB'ye vizesiz seyahat hakkı tanıma amaçlı vize serbestleştirme müzakerelerinin başlaması sonrasında gerçekleşti.

Çarşamba günkü konuşmasında "Tüm bu fırsatlara rağmen, SAA imzalandıktan sonra, AB üyeliğine giden yoldaki ilerleme tamamen durmuştur." diyerek şöyle devam etti: "İlerlemenin yerini son derece olumsuz ve çatışmacı siyasi mesajlar ve eylemler almıştır."

AB üyeliği için gerekli reformları uygulama süreci Ekim ayındaki yerel seçimlerden sonra bile hızlanmadı. 2008 yılı için öngörülen 125'ten fazla kısa vadeli tasarıdan sadece yedi yasa geçirildi. BH hükümeti altı ay boyunca Avrupa entegrasyonundan sorumlu bir müdür atayamadı ve AB büyükelçiliği de aylardır boş duruyor; Lajcak bu gecikmeyi "saçma" olarak nitelendiriyor.

Lajcak'a göre BH, artık bölgede AB üyeliği umut eden diğer ülkelerin önemli ölçüde gerisinde yer alıyor.

Slovak diplomat, "AB gündemine olduğu iddia edilen bağlılıkla siyasi liderler ve ilgili kurumların sergilediği somut eylemler arasında açık bir farklılık var." dedi.

Solana ve Lajcak'ın her ikisi de, gelecek 12 ayın BH için kritik derecede önemli olacağı ve üyelik yolundaki ilerlemesini önleyen bütün engellerin ortadan kalkması gerektiği konusunda uyardı.

Lajcak, siyasilerin "olumsuz ve çatışmacı söylem ve eylemlerden kaçınıp vatandaşların çıkarlarına odaklanmayı" başarmaları halinde BH'nin AB gündeminde önemli bir ilerleme kaydedebileceğine duyduğu güveni dile getirdi.

Bütün partilerin kamu malları meselesi ve Brcko ilçesinin statüsünün yasallaşması konularına bir çözüm bulmaya odaklanması gerekiyor.

Lajcak, hükümetin Kasım ayında Prud'da varılan önemli bir siyasi anlaşmanın "yasamayla ilgili somut girişimlere" dönüşmesini sağlama ve anayasa reformuyla uğraşma yönünde adımlar atması gerektiğini de sözlerine ekledi.

"Bu yıl, Batı Balkanlar ve bölge ülkelerinin geleceği AB gündeminin üst sıralarında yer alıyor." diyen Lajcak şöyle devam etti: "Fakat sonunda, sorumluluklar ülkeye aittir."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar