Duyuru

Bakoyanis’e “Bizi Niye Tanımıyorsunuz” Sorusu

Kosova Haberleri

  /   438   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

 

AGİT Dönem Başkanı ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanis, bugün Piştine’yi ziyaret etti. Bakoyanis, Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu ve Başbakan Hashim Thaçi ile görüştü.


 

AGİT Dönem Başkanı Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanis ile Başbakan Hashim Thaçi görüşmesinden sonra ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

 

Kosova Başbakanı Haşim Thaçi, AGİT’in hem Kosova’da hem de bölgede oynadığı rolün önemine dikkat çekti ve “Yunanistan ile coğrafya olarak çok yakınız, halklarımız da dostturlar” dedi. Başbakan Thaçi, Yunanistan’a demokratik süreçlerin gelişmesine verdiği katkıdan dolayı da ayrıca teşekkür etti.

 

AGİT Dönem Başkanı Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanis ise AGİT’in Kosova’da demokratik süreçlerin gelişmesine ciddi katkı sağladığını belirterek “Kosova’da demokratik ve çokkültürlü bir toplumun oluşmasını destekliyoruz” dedi. Bakoyanis ayrıca Kosova’nın multi etnik bir karakterde olması gerektiğine vurgu yaparak, etnik topluluk haklarının korunması konusuna da dikkat çekti. 

 

Daha sonra gazeteciler Bakoyanis’e Sırp medyasına verdiği demeci hatırlatarak Yunanistan’ın bölgede 3 ülkeyle (Makedonya, Kosova, Arnavutluk)sorun yaşarken bölge istikrarını gözeterek karar aldıklarını iddia etmenin ne kadar anlamlı olduğunu sordular.

 

Bu soru üzerine Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanis, bölgedeki tüm halklarla iyi bir ilişki içinde olduklarını öne sürdü. Bakoyanis “Arnavutluk’un NATO üyeliği konusu sadece Yunanistan’ın bir meselesi değil Bükreş’teki toplantıda tüm NATO ülkelerinin aldıkları karardır” dedi. Öte yandan Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya ile bir isim probleminin varlığını kabul ettiğini ve bu sorunun çözülmesini umduğunu açıkladı.  

 

Daha sonra tekrar sözü alan Başbakan Hashim Thaçi Yunanistan’ın Kosova pasaportlarını tanıdığını hatırlatarak Yunanistan ile son dönemde yapılan ikili ilişkilere yönelik raporların iyi olduğunu söyledi.

 

Bu açıklamalardan tatmin olmayan gazeteciler somut olarak Yunanistan’ın Kosova’yı neden tanımadığını sordular.

 

Soruya önce cevap vermeye çalışan Başbakan Hashim Thaçi, “Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanis’in Kosova’ya ilerlememizi, demokratik ilkeleri korumamızı, çok etnikli bir toplum oluşturmamızı ve azınlık haklarına saygılı olmamızı desteklemek üzere geldi” dedi.

 

Daha sonra Yunan Bakan Bakoyanis sözü aldı ve “Her ülke kendi ulusal çıkarları doğrultusunda ve bölgesel istikrarı gözeterek karar alır. Ancak bu durum ilerlemenin sağlanmasını engellememektedir. Biz halkların temaslarını teşvik etmekteyiz” dedi.

 

Yunanistan’ın Kosova’yı tanımamasında Belgrat’ın etkili olup olmadığının sorulması üzerine Bakoyanis “Her ülke kendi ulusal çıkarlarını gözeterek ve kendi kurallarını dikkatte alarak karar alır. Bizler olayın olumlu taraflarına bakmalıyız, ben AGİT Dönem Başkanı olarak buradayım.  AGİT’in Kosova misyonunu, burada yapmakta olduğumuz işleri desteklemekteyim” diyerek sözlerine son verdi.  

 kosova haber 

  

Yorumlar