|
Priştine ve Belgrat arasında görüşmelerin yapılabileceğine dair Sırbistan Başkanı Boris Tadiç’in açıklamasına Kosova enstitülerinden gelen tepkilerde, Kosova bağımsız bir devlet gibi muamele görmezse görüşmelerin kabul edilemeyeceği tutumu yinelendi. |
Kosova enstitüleri, polis, adalet, gümrük, trafik, telekomünikasyon ve kültürel ile dini objelerin korunması gibi sorunların çözümüne ait olduğu için BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un altı noktalık planı üzerinde Belgrat ile müzakere etme imkânını reddetmektedir. Kosova Hükümeti, adalet ve gümrük konularının egemenlik ile alakalı olduğunu, dolaysıyla bu konularda müzakerelerin yapılmasının Anayasanın ihlali anlamına geleceğini belirtmektedir. Diğer yandan Sırplar, genelde çoğunlukta oldukları yerleşim yerlerinde Ban Ki Moon’un altı noktalık planının daha fazla yetki getirmesini beklemektedir.
Belgrat ile görüşmeler konusunda Kosova’nın üst düzey yetkilileri Başkan Fatmir Sejdiu ve Başbakan Haşim Thaçi’nin Priştine’nin resmi tutumunu yarın açıklaması bekleniyor. Başkan Sejdiu ve Başbakan Thaçi’nin yarın UNMİK Şefi Lamberto Zannieri ile görüşeceği gayri resmi öğreniliyor.
UNMİK Şefi Zannieri’nin altı noktalık Plan konusunda diyaloga Kosova yönetiminin katılmasını ikna etmekte ne kadar başarılı olacağı beklenirken, bu diyaloga UNMİK yanısıra, EULEX ta katılacağını teyit etti.
kosova haber
Yorumlar