Duyuru

Arnavutluk Müslüman Forumu (FMSH) devletle KMSH arasında yapılan anlaşmaya karşı

Arnavutluk Haberleri - Arnavutluk Haberleri

  /   511   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

Arnavutluk Müslüman Forumu Arnavutluk Cumhuriyeti ile Komuniteti Muslimani Shqiperise (KMSH) arasındaki anlaşmayı reddediyor.
 
FMSH dun yaptığı bir basın açıklamasında, “Biz birçok ilahiyatçı ile yaptığımız istişareden sonra bu anlaşmanın kabul edilemez olduğuna kanaat getirdik. Bu anlaşmanın amacı devlet ile KMSH arasındaki ilişkileri düzenlemektir. Bu anlaşma taslak haldedir. Biz bu anlaşmanın uygulanmasının ertelemesini istiyoruz. Bu anlaşmanın metni ve uygulanma şekli ilahiyatçılar, sivil toplum kuruluşları ve hukukçular arasında tartışılıp yeni bir sekle sokulmalıdır. Şimdiki haliyle anlaşma Müslümanlar ile devlet arasındaki ilişkileri ancak kötüleştirir. Hiçbir şekilde tartışılmadan, KMSH’nin yetkilileri tarafından gizlice hazırlanan bu anlaşma yasadışıdır.
Arnavutluk devletinin laik yapısına rağmen bu anlaşma devletin Müslümanların dini islerine müdahale etmesine imkân vermesi sebebiyle bu ilkenin kaybına yol açıyor.” denildi.
KMSH ile Arnavutluk devleti arasında yapılan bir anlaşma ile Müslümanların evlilik dâhil, Medeni Hukuk’tan doğan bir kısım hakları devletin yetkisine devredilmek istenmişti. Arnavutluk devletinin Ortodoks Kilisesi ile yaptığı anlaşmada ise Kilise’nin Medeni Hukuka ilişkin yetkilerine dokunulmamıştı.


 

  

Yorumlar