Duyuru

Yunan AGİT başkanından Sırbistan'ın AB üyeliğine destek

Yunanistan

  /   587   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni Pazartesi günü Belgrad'da yaptığı açıklamada, Sırbistan'ın "Avrupa ailesinin ayrılmaz bir parçası" ve önemli bir bölgesel oyuncu olduğunu söyleyerek, ülkesinin Balkan ülkesinin AB entegrasyonuna verdiği güçlü desteği dile getirdi.

(Blic - 03/02/09; AP, AKI, DPA, Beta, B92, ANA-MPA, AGİT, Sırp Hükümeti - 02/02/09)

photo

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni AGİT başkanı sıfatıyla 2 Şubat Pazartesi günü Belgrad'daydı. [Getty Images]

AGİT dönem başkanlığını yürüten Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, 2 Şubat Pazartesi günü Belgrad'a yaptığı bir günlük ziyarette Sırbistan'ın reform alanında kaydettiği ilerlemeye övgüde bulunarak, ülkenin AB entegrasyonuna destek ifadesinde bulundu.

"Sırbistan yalnızca Balkanlar'da değil, Güneydoğu Avrupa bölgesinin geri kalanında da istikrar ve refahı sağlamada önemli rol oynamaktadır." diyen Bakoyanni şöyle devam etti: "Sırbistan'ın demokratik, siyasi açıdan istikrarlı bir toplum inşa etme yolundaki ilerlemesinden etkilendim."

Bakoyanni, Sırbistan'ın AB ile arasındaki İstikrar ve Ortaklık Anlaşması (SAA) ve Geçici Ticaret Anlaşması'nın uygulanmasının yanı sıra 27 ulustan oluşan bloğun ülkeye yönelik vize rejiminin serbestleştirilmesine verdiği desteği de dile getirdi.

Bakan, Sırbistan'ın "Avrupa ailesinin ayrılmaz bir parçası" olduğunu söyledi.

SAA, AB Sırbistan'ın Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesiyle (ICTY) tam işbirliği şartlarını yerine getirdiğine karar verdiğinde yürürlüğe girecek.

Sırbistan AB'den, Lahey'deki BM mahkemesiyle olan işbirliğini kontrol etmesi için Belgrad'a bir heyet göndermesini istedi.

Belgrad bununla birlikte, Yunanistan ve diğer ülkelerden Sırbistan'ın Uluslararası Adalet Divanı'ndan Kosova'nın 17 Şubat'taki tek taraflı bağımsızlık ilanının uluslararası hukuka uygun olup olmadığı konusunda danışmanlık görüşü talebi konusunda da ağırlıklarını koymalarını istedi.

Ülkesi Kosova'nın bağımsızlığını tanımamış olan beş AB üyesinden biri olan Yunanistan, Atina'nın halen vereceği yanıt üzerinde düşünmekte olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç de Bakoyanni ile görüşmesi sonrasında basın mensuplarına verdiği demeçte, Sırbistan'ın Kosova'nın AGİT'e katılmasına izin vermeyeceğini söyledi.

"Kosova AGİT üyesi olmayacaktır." diyen Jeremiç, Priştine'deki AGİT bürosunun "faaliyetlerini kati surette statü açısından tarafsız bir şekilde sürdürmeye devam etmesi gerektiğini" de vurguladı.

Sırbistan'daki AGİT misyonunun rolü, Bakoyanni'nin Pazartesi günü Sırp yetkililerle görüştüğü bir diğer konuydu. Bakan, misyonun Sırp makamlarına kamu idaresi ve yargı reformlarını uygulama, ülke ordusunu modernize etme ve etnik iişkileri uyumlu hale getirme çabalarında yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.

Bakoyanni ziyaretinde Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve Başbakan Mirko Zvetkoviç'in yanı sıra ülkenin sivil toplum örgütlerinden temsilcilerle de bir araya geldi.

Görüşmede Zvetkoviç, hükümetin AGİT misyonuyla olan işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Yunanistan'ın 56 ülkeden oluşan örgütün başkanı olarak sahip olduğu önceliklere destek ifadesinde bulundu.

Belgrad, Bakoyanni'nin bölge gezisinin ilk durağıydı. Bakan Çarşamba günü Kosova,9 Şubat'ta da Arnavutluk'u ziyaret edecek.

Yunanistan AGİT dönem başkanlığını 1 Ocak'ta Finlandiya'dan devraldı ve 12 aylık görev süresi sonunda Kazakistan'a devredecek.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar