Duyuru

Kosova uyuşturucu bağımlılığına savaş açtı

Kosova Haberleri

  /   711   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

Eğlence amaçlı uyuşturucular, başta kentsel bölgeler olmak üzere Kosova'da gençler arasında yaygın bir sorun.

Southeast European Times için Priştine'den Besa Bekiri'ni haberi -- 03/02/09

photo

Merkezin müdürü, uyuşturucu bağımlılığının bağımlının ailesine, çevresine ve genel olarak topluma yük olması nedeniyle sadece kişisel bir sorun olmadığını söylüyor. [Arşiv]

Kosova, Afganistan'dan Batı Avrupa'ya uzanan eroin kaçakçılığı rotasının üzerinde yer alıyor ve Kosova'dan geçen bazı eğlence amaçlı uyuşturucular iç piyasaya da giriyor. Uzmanlar, uyuşturucu kullanımının Kosova'da uyuşturucu kaçakçılığından daha fazla yükselişte olduğunu söylüyorlar.

38 yaşındaki Flamur, dört yıl önce bırakmaya karar verdiğinde 17 yıldır eğlence amaçlı uyuşturucu madde kullanıyordu. Flamur, aile ve toplum baskısının kendisini bırakmaya zorladığını söylüyor. "Tamamen tecrit edilmiştim." diyor. Şimdiyse, Priştine'nin banliyösündeki küçük bir uyuşturucu rehabilitasyon merkezinde bağımlılıklarından kurtulmak isteyen başkalarına yardım ediyor.

Eski bir mahkum ve iki arkadaşı tarafından kurulan merkezin adı Labirent. Eski mahkum Safet Blakay da müdürü.

Labirentte psikiyatrik danışmanlık, ilaçla tedavi hizmetleri ve ilaçla ikame tedavisinin yanı sıra birey, aile ve grup bazında psikoterapi hizmeti sunuluyor. Yaşları 13 ile 50 arasında değişen yaklaşık 570 uyuşturucu bağımlısı burada tedavi görüyor.

Labirent ABD Büyükelçiliği, UNICEF ve İsviçre merkezli Partnerships in Health Vakfı tarafından desteklenen küçük bir özel merkez. Ancak bir klinik değil. Kosova'da uyuşturucu rehabilitasyonu sağlayan devlet kurumları veya uzman klinikler bulunmuyor.

Labirentin kurucuları arasında yer alan psikiyatrist Buyar Berişa, Priştine makamlarının bağımlılığın önlenmesini öncelik haline getirdiklerini söylüyor. Merkez inisiyatifi ele alarak 2013 yılına kadar uygulanması öngörülen önleyici bir strateji geliştirmiş. Şimdiye kadar proje başarılı bir şekilde yürütülmüş. Çeşitli başarıları arasında, son on aydır damardan uyuşturucu kullananlara gizli, isimsiz ve ücretsiz danışmanlık ve test hizmetleri sunmuş.

Berişa, Kosova'daki uyuşturucu kullanımının başta Priştine, Peja, Cilani ve Mitrovica kentsel alanları olmak üzere 22-24 yaş arası gençler arasında daha yaygın olduğuna işaret ediyor.

Berişa, "Uyuşturucu kullanımının bireysel ve toplumsal risklerini azaltmak için mümkün olduğu kadar fazla sayıda uyuşturucu bağımlısını programlarımıza katmak istiyoruz, ki bu da suç faaliyetleri ve suçları azaltacaktır." dedi.

Bu arada Kosova hapishanelerindeki psikologları da koordine eden Blakay, tutukluların %7'sinin hapse girdikleri zaman zaten uyuşturucu bağımlısı olduklarını söylüyor. Blakay, toplumun iyileşen uyuşturucu bağımlılarının normal yaşama dönmelerine yardım etmesi gerektiğini belirtiyor.

Blakay bütün toplumu, bağımlılığın bağımlıyı ailesi, çevresi ve toplum geneline yük haline getirdiği için sadece kişisel bir sorun olmadığını farketmeye çağırıyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar