Duyuru

EULEX, kuzey Kosova'da iki gümrük noktasının kontrolünü devraldı

Kosova Haberleri

  /   475   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

PRİŞTİNE, Kosova -- EULEX personeli 1 Şubat Pazar günü Kosova'nın Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu kuzey kesiminde iki gümrük noktasının kontrolünü devralarak Sırp milliyetçileri kızdırdı. Gümrük daireleri yaklaşık bir yıl önce Kosova bağımsızlığını ilan ettiğinde ciddi çatışmalara sahne olmuşlardı. EULEX sözcüsü Karin Limdal Pazar günü yaptığı duyuruda, "Bugünden itibaren 1 ve 31 no'lu kapılara gelen ticari malları kaydetmeye başladık." dedi. Sırp miliyetçiler hareketi "kabul edilemez ve kışkırtıcı" olarak nitelendirerek Belgrad'dan güçlü bir tepki beklediklerini söylediler.

Öte yandan Gniljane bölgesindeki köylerde yaşayan Kosovalı Sırplar bölgedeki elektrik kesintilerini protesto etmek amacıyla Pazar günü yerel karayolunu bir saat süreyle araç trafiğine kapattılar. Yerel bir şirket yöre halkı ödeme sözleşmelerini imzalayana dek bir elektrik hattını onarmayı reddederek 700 civarında aileyi son sekiz gündür elektriksiz bıraktı. Durumla başa çıkmak için bir acil durum ekibi kuruldu.

Yine Pazar günü, ABD'nin Sırbistan Büyükelçisi Cameron Munter Kosova'nın statüsüyle ilgili müzakerelerin sona erdiğini ve meseleyi tekrar açmanın gerçekçi olmadığını söyledi. Belgrad merkezli Politika gazetesine verdiği demeçte Munter, Sırbistan ve Kosova'nın liderlerinin "dost komşular olarak konuşmaları ve sorunları mümkün olan en iyi şekilde çözmeleri gerektiğini" söyledi. ABD ve Sırbistan arasındaki ilişkileri yorumlaması istenen büyükelçi, bunları Kosova'nın statü sorunu dışında "çok boyutlu ve başarılı" olarak nitelendirdi. (B92, Reuters, Tanjug, Politika - 01/02/09) setimes 

  

Yorumlar