Duyuru

Güvenlik güçleri Mitrovica'da etnik gerginlikleri kontrol altına almak için işbirliğinde

Kosova Haberleri

  /   560   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

Mitrovica Belediye Başkanı Bayram Recepi, bölünmüş kuzey kasabasında geçen ay göreve başlayan çok ırklı devriyelerin "halk arasında güven oluşturduğunu" söyledi.

Southeast European Times için Priştine'den Besa Bekiri'nin haberi -- 10/02/09

photo

İtalyan KFOR devriye üyeleri etnik açıdan bölünmüş Mitrovica kasabasında devriye geziyorlar. [Getty Images]

Kosova'nın kuzeyindeki bir tepenin üzerinde iki ev duruyor. Bunlar, bölünmüş Mitrovica kasabasındaki İber Nehri'nin kuzey kısmındaki Suhadoll köyünde yaşayan Arnavut ve Sırp nüfuslar arasındaki sınırı temsil etmenin dışında sıradan evler.

Evlerden birinin Arnavut sahibi, yerel Sırplar planlarını reddettiği için yeniden inşaat yapmasının imkansız olduğunu söylüyor. Polis ve KFOR, onlarla Arnavut komşularını birden fazla defa yumruk yumruğa gelmekten kurtardı.

Tek bir ev üzerinde devam eden anlaşmazlık, 2008 sonlarında bir dizi etnik olayın -örneğin Arnavut dükkanlarının ateş verilmesi ve Sırp bir adamın bıçaklanması- başladığı Mitrovica'yı kasıp kavuran istikrarsızlık ve gerginliğe örnek oluşturuyor.

Başbakan Haşim Taki Kosova'nın her kesiminde hukuk ve düzenin baskın geleceğine söz vererek, bu sözüne özellikle Mitrovica'yı da dahil etti.

Mitrovica Belediye Başkanı Bayram Recepi, polis, EUFOR ve KFOR'un faaliyetlerini artırmasına tam olarak destek verdiğini söyledi. Recepi'ye göre, haftalarca önce başlayan çok ırklı devriyeler "halk arasında güven oluşturuyor. Böylelikle de, herkes için güvenli ve emniyetli bir ortam sağlamak için onları destekliyoruz." İçişleri Bakanı Zenun Payaziti de devriyelere güvenliği artırdıkları için övgüde bulundu.

23 Ocak'ta, Mitrovica bölge polis sözcüsü Besim Hoti Priştine merkezli Express dergisine verdiği demeçte polisin iki yerel Sırp'ı vandallıktan tutukladığını söyleyerek bir miktar ilerleme sağlandığını duyurdu. Hoti, "Polis [onları] arabaların camlarını kırdıkları için tutukladı." sözleriyle, etnik Arnavutlara ait 50'den fazla otomobile zarar veren bir şiddet eylemine atıfta bulundu.

Kuzey Kosova dengesizliğini sürdürmekle birlikte, Christian Science Monitor dergisinden Elizabeth Pond gibi bazı insanlar ihtiyatlı bir iyimserlik için bazı nedenler bulabiliyorlar. Pond, Belgrad AB üyeliğine göz diktiği için, Sırbistan ile AB'nin kuzey Kosova'yı pasifize etme yönünde "sözsüz bir işbirliği" başlattıklarını" savunuyor.

Pond'a göre, Sırp ajanları "sorun çıkaran Sırpların" faaliyetlerini artırmalarını engellerken, Kosova polisi, EULEX polisi ve KFOR barış güçleri de buna karşılık "Arnavut çıban başlarını" durdurdular.

Geçici ilerlemenin bir diğer işareti olarak da, Sırbistan ve Kosova'daki bazı gazetecilerin yanı sıra Payaziti gibi yetkililer, kargaşanın nedeni olarak basit etnik nefretten fazlasını görüyorlar ve hem Sırp hem de Arnavut suç çetelerinin bunu uzatmadaki öz çıkarlarına dikkat çekmeye başlıyorlar.

Yine de, muhalefetteki Kosova'nın Geleceği için İttifak (AAK) partisi hükümeti kuzeydeki abluka altına alınmış etnik Arnavutlar için yeterli çaba sarfetmemekle suçluyor. AAK başkanı ve eski Başbakan Ramuş Haradinay 8 Şubat Pazar günü yaptığı açıklamada, iktidara geldiktan sonra üç ay içinde bölünmüş Mitrovica kasabasını tekrar birleştirebileceğini söyledi. Kosova'da Kasım ayında seçimler yapılacak.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar