Duyuru

Cumhurbaşkanı. Arnavutluk NATO reformlarında kararlı

Arnavutluk Haberleri - Arnavutluk Haberleri

  /   376   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

Arnavutluk'un NATO üyelik planıyla ilgili müzakerelere başlamak üzere yakında Brüksel'e bir heyet göndermesi bekleniyor. NATO sözcüsü James Appathurai 9 Nisan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkeyi NATO'nun gelecek yıl kutlanacak 60. kuruluş yıldönümünde resmen ve tam olarak İttifaka kabul etme olasılığından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ancak Appathurai, Arnavutluk'un silahlı kuvvetlerini reformdan geçirmesi, hukukun üstünlüğünü kurması ve işler demokrasi kurumları inşa etmesi gerektiğini de vurguladı.

Cumhurbaşkanı Bamir Topi ülkesinin İttifaka katılım daveti almasından yaklaşık bir hafta sonra Çarşamba günü, hükümetin NATO üyeliği için gerekli bütün reformları gerçekleştirmekte kararlı olduğunu söyledi.

ABD'nin Arnavutluk Büyükelçisi Jon Withers ile görüşmesi sırasında "Arnavutluk'un Avrupa-Atlantik yapılarına entegrasyon süreci hızlandırılacaktır." diyen Topi, "seçim reformu ve yolsuzluk ve organize suça karşı uzlaşmaz bir mücadele ortaya koyma" sözü de verdi.

Cumhurbaşkanı, Arnavutluk'un "bölgede ve ötesinde barış ve uzun vadeli sürdürülebilirlik çıkarları için arabuluculuk yapacağını" da sözlerine ekledi.

Withers, ülkeye umutlarını gerçeğe dönüştürdüğü için övgüde bulundu. Büyükelçi, "Bu davet, saf ve basitçe, Arnavut halkının bir zaferidir. Bir parti veya öteki değil, bütün partiler ve Arnavut halkı birlikte çalışmış ve özveride bulunmuştur."

Başbakan Sali Berişa üyeliği gerçekleştirmek için hala gereken değişiklikler hakkında, "Sorumluluklarımız büyük ve reformları sürdürmeliyiz. Herkes reformları hızlandırmalıdır." dedi.

Berişa Salı günü kabinesine hitaben yaptığı konuşmada, "Ülkenin bütün kurumlarına yeni görevler verilmiştir." diyerek savunma, ekonomi, kamu düzeni, diplomasi, eğitim, kültür ve çevreyi çalışma gerektiren alanlar olarak sıraladı.

Başbakan, muhalefetin katkılarını da kabul etti. Berişa, "Hükümet ve muhalefet, oy sayıları ne olursa olsun, Arnavut halkının en yüce hayallerinin somutlaşmış hali olan bu iki büyük proje yolunda ayrı ayrı ilerlemeyi düşünmemelidir." dedi.

Halk NATO üyeliğini son derece memnuniyetle karşıladı. Demokrasi ve Arabuluculuk Enstitüsi'nün Haziran 2007'de yürüttüğü bir ankette, katılanların %90'ı Arnavutluk'un NATO üyeliğini desteklediğini söyledi. Yaklaşık %83'lik bir kesim NATO üyeliğini AB üyeliği yolundaki bir "basamak taşından" fazla bir şey olarak gördüğünü belirtti.

 

  

Yorumlar