Duyuru

Arnavutluk ve Hırvatistan'ın NATO üyelikleri Slovenya tarafından onaylandı

Arnavutluk Haberleri

  /   403   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Pazartesi günü Slovenya, Arnavutluk ve Hırvatistan'ın NATO katılım protokollerini onaylayan 21. İttifak üye ülkesi oldu. İki Balkan ülkesinin Nisan ayında NATO'ya katılmaları için beş ülkeni daha onay prosedürlerini tamamlanması gerekiyor.

(AP, Reuters, STA, HINA, B92, Makfax, Arnavutluk dışişleri bakanlığı - 09/02/09)

photo

Başbakan Borut Pahor oylamadan önce parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada, "Slovenya'nın Hırvatistan'ın NATO üyeliğine karşı isteksizlik için haklı bir nedeni yoktur." dedi. [NATO]

Arnavutluk ve Hırvatistan, Sloven parlamentosunun iki ülkenin NATO katılım protokollerini onaylaması üzerine 9 Şubat Pazartesi günü İttifaka tam teşekküllü üyeliğe bir adım daha yaklaştı.

Arnavutluk ve Hırvatistan'ın NATO'ya katılması için 26 üye ülkenin de onayı gerekiyor. Tiran ve Zagreb bunun Nisan ayı başında İttifakın 60. kuruluş yıldönümünü kutlamak üzere Fransa'nın Strazburg ve Almanya'nın Kehl kentinde yapacağı zirvede gerçekleşmesini umut ediyorlar.

Slovenya, İttifakın onay prosedürlerini tamamlayan 21. üyesi oldu. Arnavutluk'un katılım protokolüyle ilgili yasa, ülke parlamentosunun alt meclisi olan 90 üyeli Ulusal Meclis'teki milletvekillerinin oybirliğiyle desteğini aldı. Hırvatistan'ın katılımıysa 75'e karşı 11 oyla geçirildi. Dört milletvekili oylamaya katılmadı. Tasarıların geçmesi için meclisin üçte ikilik onayı gerekiyordu.

Arnavutluk ve Hırvatistan dışişleri bakanlıkları hamleyi memnuniyetle karşıladılar. Bakanlıklar, geri kalan beş NATO üyesinin -Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda ve Portekiz- süreci Nisan ayındaki zirveden önce tamamlayacağından emin olduklarını belirttiler.

Gözlemciler Sloven parlamentosunun Hırvatistan'ın hedefini oylamasını komşusuna karşı bir iyi niyet jesti olarak yorumladılar. İki ülke, 1991 yılında Yugoslavya'nın dağılması sonrasına dayanan bir sınır anlaşmazlığı da dahil olmak üzere bazı konularda zıt görüşlere sahip bulunuyor.

Ekim ayı sonunda Slovenya, bu sorun yüzünden Hırvatistan'ın AB katılım müzakerelerinde üç yeni faslın açılmasını engelledi. Zagreb, 2011 yılına kadar Birliğe katılabilmek için Brüksel ile müzakereleri bu yıl sonuna kadar tamamlamayı umut ediyor.

Sloven hükümeti, 27 ulustan oluşan blok Hırvatistan'ı kabul etmeden önce sınır anlaşmazlığının çözülmesini istiyor. Ljubljana'daki bazı yetkililer Zagreb'in AB üyeliği konusunda halk referandumu çağrısında bulunmakla bile tehdit ettiler.

Ljubljana merkezli Delo gazetesinin 398 Sloven vatandaşı arasında yürüttüğü bir anketin Pazartesi günü açıklanan sonuçlarında, katılımcıların %49,7'sinin Hırvatistan'ın AB üyeliğine karşı oy vereceği, %32,7'sinin ise üyeliği destekleyeceği ortaya kondu. Zagreb'in NATO üyelik hedefiyse, %46,8 lehte ve %37,5 aleyhte oyla daha fazla destek gördü.

Slovenya Başbakanı Borut Pahor Pazartesi günkü oylama öncesinde milletvekillerine hitaben yaptığı ve onları onayı desteklemeye çağırdığı konuşmasında, "Slovenya'nın Hırvatistan'ın NATO üyeliğine karşı isteksizlik için haklı bir nedeni yoktur." diyerek şöyle devam etti: "Slovenya'nın ulusal çıkarları Hırvatistan'ın NATO üyeliğiyle ilgili tartışmalarla tehlikeye girmez."

Sloven haber ajansı STA'nın Salı günkü haberinde, parlamentonun üst meclisi olan Ulusal Konseyin bir komisyonunun Hırvatistan'ın gerekli tüm şartları yerine getirdiğinden emin olmak için ülkenin NATO katılım belgelerine erişim izni talebinde bulunmayı planladığı bildirildi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar