Duyuru

Sırbistan, BM'nin Kosova'da seçim düzenlemesine ilişkin itirazlarına aldırmıyor

Sırbistan - Sırbistan

  /   435   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

Sırbistan 14 Nisan Pazartesi günü, seçimlerin BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı Kararını ihlal edeceği ve bu yüzden de yasadışı sayılacağı yönündeki uyarılara rağmen önümüzdeki ay Kosova'da yerel seçimler düzenlemeye niyeti olduğunu açıkça belirtti.

UNMIK başkanı Joachim Rücker, Kosova'da yalnızca BM'nin seçim düzenleme hakkına sahip olduğunda ısrar ediyor. Ancak Rücker Sırbistan'ın bu yıl Sırbistan'ın BM tarafından yürütülecek seçimlerde Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu bölgelerdeki organizasyona yardımcı olabileceğini de belirtti ve Belgrad'ın Kosova'da parlamento seçimleri düzenleme hakkını kabul etti.

Rücker, Sırbistan'ın Kosova Bakanı Slobodan Samarciç'in Belgrad'ın Kosova'da seçim düzenleme planlarını ortaya çıkaran bir mektubuna yanıt olarak yazdığı bir yazıda, "Sırbistan'ın Kosova'da yerel seçimler düzenlemesi, BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararına dayanılarak yasadışı olacaktır." diyerek şöyle devam etti: "Ancak parlamento seçimleri yapılabilir."

Sırp yerel ve parlamento seçimleri 11 Mayıs'ta gerçekleşecek. Sırbistan seçim komisyonunun Pazartesi günü ülkenin resmi gazetesinde yayınlanan bir kararında, 17 Şubat'ta Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'da yerel seçimlerin organizasyonuna ilişkin talimatlar yer alıyor. Komisyon, her iki oylama için de oy kullanma merkezlerinin bulunacağı, Priştine'de dahil olmak üzere 16 belediyenin yer aldığı bir liste yayınladı.

Çoğu AB üye ülkesi olmak üzere üç düzine ülke Kosova'nın bağımsızlığını tanımasına karşın, Sırbistan bunu kabul etmiyor.

Sırbistan'ın iktidar koalisyonundaki Avrupa yanlısı ve milliyetçi partiler arasında Kosova'nın bağımsızlık ilanına nasıl tepki verileceği konusunda yaşanan anlaşmazlık, geçtiğimiz ay hükümetin çökmesine neden olmuş ve erken seçime gidilmesi kararlaştırılmıştı.

Sırbistan Başbakanı Vojislav Kostunica Belgrad merkezli B92 radyosuna Pazartesi günü verdiği demeçte, Kosova'da seçim düzenlemenin başlıca amacının, UNMIK'in ne istediğinden bağımsız olarak bölgeyi ülkesinin bir parçası olarak "basitçe meşrulaştırmak" olduğunu söyledi.

Bu arada Kostunica'nın Sırbistan Demokrat Partisi üyesi olan Samarciç de UNMIK başkanını Kosova'da Sırp makamları tarafından organize edilecek yerel seçim çağrısında bulunmaya çağırdı. Hükümetin aktardığı sözlerinde Samarciç, "Rücker geçen yaz seçim yönetmeliklerinde değişiklikler yaptığı için ... UNMIK Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı Kararını ihlal ederek Kosova'daki Sırplar için yerel seçimler düzenleyemeyecek ve yürütemeyecektir." dedi.

Belgrad'ın Kosova'da yerel seçimler düzenlenmesi yönündeki baskısı Priştine'deki etnik Arnavut liderlerin eleştirilerine yol açtı. Bunu Avrupa'nın en yeni devletini istikrarsızlığa itme amaçlı bir girişim olarak gören liderler, UNMIK'i oylamanın yapılmasını önlemeye çağırdılar.

"Bağımsız Kosova bütün vatandaşları için bir seçim bölgesidir." şeklindeki sözleri kaydedilen Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu şöyle devam etti: "Kosova'da istikrarı bozma ve uygulamada kurumsallaşmasını engelleme amaçlı bu gibi girişimlere daha iyi tepki vermek UNMIK'in sorumluluğudur."

UNMIK ve KFOR'un Kosovalı Sırpların yerel seçimlerde oy kullanmalarını engellemesi zor olacağı için, uluslararası yetkililer bunun olması halinde seçim sonuçlarının tanınmayacağını belirtiyorlar.

BM misyonu sözcülerinden Sven Lindholm Balkan Insight tarafından aktarılan sözlerinde, UNMIK'in Bay Rücker'in Belgrad makamlarına gönderdiği mektuba herhangi bir yanıt almadığını ancak Kosova'da yerel seçimlerin yapılması halinde yasadışı kabul edileceklerinin bariz olduğunu" söyledi.

 
 
 

  

Yorumlar