Duyuru

Kosova Arşivi, yangın tehlikesini bildiren alarm aygıtlarıyla donatıldı

Kosova Haberleri - Kosova Haberleri

  /   479   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

 Kosova Arşivi’ne Pazartesi günü, Türk KFOR’unun girişimiyle Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TIKA) tarafından sağlanan ve yangın tehlikesini bildiren alarm aygıtları sunuldu.
Bu münasebnetle T.C. Priştine Eşgüdüm Başkanı Mustafa Sarnıç, Türkiye Hükümeti ile Kosova Cumhuriyeti arasında çok iyi bir işbirliğinin var olduğunu öne sürerken, Türkiye ile Kosova’nın ortak ve  tarihi bir geçmişe sahip olduklarından ötürü arşivlere özel bir önemin verildiğini söyldi.

 

Kosova Arşivi Müdürü Prof. Jusuf Osmani, her hangi bir tehlike karşısında söz konusu belgelerin korunmasının büyük önem taşıdığını ileri sürdü.

Bu yüzden hediye edilen bu aygıtların bizim için özel bir önemi vardır, dedi Osmani.

 

Bağımsızlığın ilan edilmesinden sonra  Kosova ile Türküye arasında var olan kardeş ve dostluk ilişkilerinin tüm alanlarda  daha da derinleşeceğini öne süren Osmani, bu işbirliğinin özellikle arşivler konusunda daha da üst bir düzeye çıkarılacağına dikkat çekti.

 

‘2005 yılında Türkiye Arşivler Müdürlüğü ile Kosova Arşivi arasında imzalanan bir anlaşma esasınca, bizim çalışanlarımızdan Refike Sülçevci aracılığıyla bu anlaşmamızı somutlaştırmaya başladık. Dolayısıyla Türkiye’den 25 bin belge ve 30 kadar coğrafya ve tarih  haritasi aldık. Bu arada, ‘Osmanlı Belgelerinde Kosova Vilayeti’ adlı kitabını  yayımladık. Bunun yanı sıra Osmanlıca Dili uzmanı da buraya getirildi’, dedi Osmani.

Görüşmeler sırasında TİKA yetkilisi Kürşat Mahmat, tarafınca verilen bu yardım dolayısıyla kendini çok mutlu hissettiğini,  bu doğrultuda ileride de diğer projelerle yardımcı olacağını öne sürdü.     
 

  

Yorumlar