Duyuru

BH'li firmalar AB üye ülkelerine balık ihracatına hazırlanıyorlar

Bosna Haberleri

  /   513   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

BH'li dört balık üreticisi kazançlı AB balık ihracat pazarına girmey hazırlanıyor.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi – 11/02/09

photo

BH bu bahar AB ülkelerine balık satabilecek. [Getty Images]

Bu bahar, AB ülkelerinde alışverişe çıkanlar raflarda Bosna-Hersek'ten (BH) gelme balıklar görebilecekler. Dört BH'li firma -Mostar, Blagaj, Banja Luka ve Stolac'tan- AB yönetmeliklere uyum sağlama amaçlı uzun bir mücadele sonunda, Birliğin üye ülkelerine balık ihraç etme izinlerini aldı. Balık -en başta da alabalık- ülke veterinerlik dairesinin talepkar AB pazarında rekabet edebileceğini belirlediği az sayıdaki BH ihraç malından birisi.

Blagajlı Norfish'in müdürü Sanel Sariç, "Bu ihracat izni bize balıklarımızı Avrupa'daki dükkanlarda satışa koyma olanağı sağlamaktadır. Ülkelerle balık ihracatı konusundaki düzenlemelerimizi tamamladık ve teslimatlar gelecek ay kadar kısa bir sürede başlayabilir." dedi.

Ancak bu izinleri geçen yıl almış olan dört firma, fiili ihracata başlama konusunda hala isteksiz. Şirketlerin yöneticileri, AB vergi oranları altında mümkün olan fiyatların kâr getiremeyecek kadar düşük olduğu görüşündeler.

Şirketler AB'nin alabalıkla ilgili vergisiz kotasına fazla düşük olduğu gerekçesiyle itiraz ediyorlar. Şu anda her bir firmanın vergi muafiyeti kapsamında ihraç edebileceği azami miktar yılda 60 ton alabalık seviyesinde bulunuyor. Firmalar, vergi uygulanma kotasının yükseltilmesi konusunda birlikle pazarlık halindeler.

AB gıda ithalatı konusunda yüksek hijyen standartlarına sahip olduğu için, BH blokla her yıl milyar avroluk bir ticaret açığı yaşıyor ve Birliğe her yıl başta güvenlik veya kalite belgesi gerektirmeyen hammadde ve yarı bitmiş mallar olmak üzere sadece birkaç milyon avroluk ihracat yapıyor.

Yine de BH veterinerlik dairesi süt ürünleri, bal ve tavuğun yanı sıra bazı bozulmayan et ürünleri için ihracat izni almaya çalışıyor.

Ülke ihracatçıları mallarına Conformite Europeene (CE) damgası vurma izni alabilseler bunun yararını görecekler. CE işaretli mallar her üye ülkede değişiklik gerekmeksizin tüm AB'de satılabiliyor. AB tüketicilerinin talepkar standartlarından bihaber yerel işadamları, hala Uluslararası Standartlaştırma Örgütünün "ISO" sertifikalarının AB'li alışverişseverleri yatıştırmaya yeteceğine inanıyor ve CE sertifikasyon şartlarını karşılamaya zahmet etmiyorlar.

BH'deki PHARE programlarının koordinatörü Radomir Marinkoviç, bu gibi inatçı tüccarların yakında kendilerini CEFTA ülkelerine de satamaz durumda bulacaklarını, zira bunların Avrupa kurallarını uygulamakta BH'den daha hızlı davrandıkları konusunda uyarıyor. Marinkoviç, hükümeti ihracatçıları CE damgasının önemi konusunda eğitmemekle suçluyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar