Duyuru

Ankete göre Hırvat halkının AB aşkı azalıyor

Hırvatistan

  /   1612   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Balkan Monitor tarafından yürütülen bir anketin sonuçları geçtiğimiz hafta Zagreb'de açıklandı. Ankete göre, bir çok Hırvat Birliğe üyelik konusunda pek hevesli değil.

Southeast European Times için Zagreb'den Davor Konjikusiç'in haberi -- 11/02/09

photo

Panelciler 6 Şubat Cuma günkü konferansta "Hırvatistan: AB reformlarından yoruldu mu?" başlığını tartıştılar. [Davor Konjikusiç]

Balkan Monitor tarafından yürütülen bir ankete göre, Hırvat halkının çoğunluğu yaşamlarından memnun olsa da, %64'ü ülkelerinin yanlış yönde gittiğine inanıyor. Fakat sadece %7'lik bir kesim daha iyi ekonomik umutlar için yurtdışına gitmeyi tercih ediyor. Anketin sonuçları geçtiğimiz hafta Zagreb'de düzenlenen bir konferansta sunuldu.

Eylül ve Ekim 2008'de yürütülen Balkan Monitor anketi bölgede gerçekleştirilen en büyük kamuoyu yoklaması olma özelliğini taşıyor. Anket, Avrupa Balkanlar Fonu ve Gallup kuruluşunun ortak bir projesi. Çalışmada Balkan vatandaşlarının yaşam standartları, AB, iş olanakları, yurtdışında ikamet ve hükümetlerinin performanslarına ilişkin görüşleri sürekli olarak izleniyor.

Gallup Avrupa müdürü Robert Manchin 6 Şubat Cuma günü düzenlenen konferansta anket sonuçlarını sundu.

Manchin, "Avrupa kurumları ... Balkan devletlerinin AB'ye katılımını desteklemek istiyorlarsa sorumluluk almalılar. Ayrıca, Hırvatistan'ın bmlgesel AB entegrasyonunda lider olduğu ve Hırvat halkının çoğunun kendilerini Balkanlar'ın [parçası olarak] görmediği de ortadadır." dedi.

Ankete katılanların sadece %25'ten biraz fazlası Birlik üyeliğini destekliyor. AB üyeliğinin ülkeleri açısından yararlı olduğunu söyleyen vatandaş sayısı zararlı olduğunu söyleyenlerden biraz fazla olmasına karşın (%29'a karşı %26), katılanların çoğunluğu (%38) bu soruda taraf tutmadı.

Anket, Hırvat halkının AB konusundaki tutkusunun azaldığını ileri sürüyor. Anketçiler, Slovenya ile devam etmekte olan deniz sınırı anlaşmazlığının ankete katılanların Birlikle ilgili hevesini kıran başlıca unsurlardan biri olduğu görüşündeler.

Panelistler kamuoyu araştırmasının sonuçlarını sunmanın dışında "Hırvatistan: AB reformlarından yoruldu mu?" konu başlığını da ele aldılar. Katılımcılar arasında Manchin, Avrupa Balkanlar Fonu üyesi Hedvig Morvai, AB Müzakereleri Ulusal Kurul Başkanı Vesna Pusiç, felsefe profesörü ve STK eylemcisi Zarko Puhovski, Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Davor Bozinoviç ve Avrupa Komisyonu'nun Hırvatistan Heyet başkanı Vincent Degert de yer aldı.

Bozinoviç'e göre Hırvatistan'ın AB müzakere fasıllarının sadece üçüyle ilgili tutumları hala belirtilmemiş durumda. Bozinoviç, "Bu fasıllar adaletin idaresi, temel haklar ve pazar rekabetiyle ilgili. Bir sonraki dönemdeki hedeflerimizi tutturmak için zamanımız olduğunu düşünüyorum." dedi.

Anket sonuçlarını yorumlayan Pusiç ise, bunların çoğu zaman duyguları yansıttıklarını söyledi. Yetkili, "Hırvatistan'ın organize suça karşı sıfır toleransı olması gerektiği açıktır. Bizim için, en önemli şey yargı reformudur." dedi.

Puhovski ise şu anda Hırvatistan için AB üyeliğinin AB için Hırvatistan'ın üyeliğinin olduğundan daha önemli olduğunu söyleyerek Brüksel'in Zagreb'e yönelik karşılamasının sıcaklığından duyduğu şüpheyi dile getirdi. Kosovalı katılımcıların %82'sine karşı, Hırvat halkının sadece %46'sı kendisini "AB tarafından hoş karşılanıyor" hissettiğini belirtti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar