Duyuru

EUFOR ve NATO askerleri Mladiç ailesinin evlerine baskın düzenlediler

Bosna Haberleri

  /   555   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Uluslararası askerler, Ratko Mladiç'in nerede olduğu konusunda ipucu bulmak amacıyla Salı günü kaça zanlının iki akrabasının Bosna-Hersek'teki evlerine baskın düzenlediler.

(AP, Reuters, AFP, BBC, CNN, RTTNews, B92, EUFOR, Yüksek Temsilciler Dairesi - 10/02/09)

photo

BH'deki AB barış gücünün Portekizli bir mensubu, 10 Şubat Salı günü askerler Ratko Mladiç'in akrabalarının Saraybosna yakınlarındaki evlerinde arama yaparken nöbet tutuyor. [Getty Images]

Bosna-Hersek'te (BH) görevli uluslararası askerler, eski Bosnalı Sırp ordu komutanı Ratko Mladiç'in destek çevresine karşı başlatılan yeni bir operasyon kapsamında 10 Şubat Salı günü erken saatlerde savaş suçları baş zanlısınını kızkardeşi ve yengesinin evlerine baskın düzenlediler.

Operasyonu yöneten EUFOR, baskınlarda Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY) talebinin yerine getirildiğini söyledi. Amaç, BM mahkemesinin arananlar listesinin başındaki zanlıyla ilgili "devam eden arama çalışmalarına yardımı dokunabilecek bilgi aramak" olarak açıklandı.

Mladiç'in kızkardeşi Milica Avram ve yengesi Radinka Mladiç'in yaşadıkları Saraybosna yakınlarındaki Voykoviç ve Kasindol kasabalarında gerçekleşen baskınlarda NATO askerleri ve Sırp Cumhuriyeti (SC) polisi de görev aldı. Uluslararası güçler çok sayıda eşyaya incelemek üzere el koymalarına rağmen tutuklama yapılmadı.

EUFOR sözcüsü Patrick O'Callaghan Salı günü Reuters'e verdiği demeçte, "Her iki operasyon işbirliği içinde ve sorunsuz şekilde gerçekleşti." diyerek şöyle devam etti: "Sorgular sürecek ve belgeler incelenecek."

Mladiç, yaklaşık 13 yıl önce BM savcılarının kendisini BH'deki 1992-1995 ihtilafı sırasında işlenmiş onlarca savaş suçuyla suçladıkları ilk iddianamelerini yayınladıktan kısa bir süre sonra ortadan kayboldu. Mladiç'in 43 ay süren Saraybosna kuşatması ve 8 bin kadar Müslüman erkek ve çocuğun öldürüldüğü 1995 Srebrenica katliamı sırasında soykırım suçu işlediği iddia ediliyor.

Peşindekiler Mladiç'in Sırbistan'da saklandığını düşünürken, yetkililer son zamanlarda zanlının yakalanmasını sağlayacak bilgi getirene 1 milyon avro ödül verileceğini duyuran afişler astılar.

Salı günkü açıklamasında EUFOR, söz konusu bilgileri getiren herhangi bir kişinin ABD'nin yıllarca önce koyduğu 3,9 milyon avroya varan ödülü de alabileceğini kaydetti.

Savaş suçu zanlılarının tutuklanıp eslim edilmesi de dahil olmak üzere ICTY ile tam işbirliği, AB üyeliği umut eden Balkan ülkelerinin 27 ulustan oluşan bloğa kabul edilmelerine önemli bir şart taşkil ediyor.

SC içişleri bakanlığının savaş suçu zanlılarını adalete teslim etme çabalarındaki devam eden işbirliğine dikkat çeken EUFOR, üyelerine "profesyonellikleri, cesaretleri ve bu davayı kapatmadaki kararlılıklarından" dolayı övgüde bulundu.

BH'deki yüksek temsilci vekili Raffi Gregorian da Salı günü bir açıklama yaparak, Mladiç'in destek çevrelerine karşı düzenlenen ortak operasyon ve zanlının yakalanmasına yönelik gelecekteki çabalara verdiği desteği dile getirdi.

Mladiç'in Sırp makamlarının sayısız teslim ol çağrılarına kulak asmamasına atıfta bulunan Gregorian, "bir subay için kendisini kurtarmak için astlarını terk etmekten daha onursuz bir davranış" olamayacağını söyledi.

ICTY'nin Balkan ihtilaflarından dolayı halen aramakta olduğu diğer savaş suçları zanlısı da eski Hırvat Sırp lider Goran Haciç.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar