Duyuru

NATO daveti Arnavutluk için "zafer"

Arnavutluk Haberleri - Arnavutluk Haberleri

  /   381   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

Southeast European Times için Klocan Seferay'ın haberi

Geçtiğimiz hafta Bükreş'te toplanan NATO üyeleri, Güneydoğu Avrupa'daki iki ülkeye -Arnavutluk ve Hırvatistan- üyelik daveti göndermeye karar verdiler. Başkentin dışındaki bir mühimmat deposunda meydana gelen patlamadan bozguna uğrayan Arnavutluk için bu haber son derece moral verici oldu.

Ancak ülkeyi bekleyen zorluklar düşünüldüğünde bu zafer hissi hafifliyor. Shekulli adlı blog sitesinde yazan Arben, davetin belli ve kaçınılmaz şartlarla birlikte geldiğine dikkat çekiyor.

Arben yazısında, "Arnavutluk tam teşekküllü NATO üyeliğini mümkün olan en kısa sürede kazanmak için gereken bütünü yükümlülükleri yerine getirmelidir." diyor. Yazar ayrıca, ülkenin "AB üyeliğini hızlandıracak önemli reformların hepsini tamamlaması" gerektiğini de ekliyor. "Ülkemiz bütün bu sorunları çözmelidir."

Gjovalin Hasani harekete geçme gereği konusunda aynı fikirde. Hasani, "Arnavutluk'u nasıl daha güzel ve daha güvenli hale getirebileceğimizi ve yeni yatırımlar çekebileceğimizi düşünmemiz gerekiyor. Hiçbir şey yapmayarak vakit kaybedemeyiz. Arnavutluk'un AB ve NATO üyeliği 28 Kasım 1912'dekinden sonraki en büyük zaferimiz olacaktır." diyor.

Arnavutluk'un önündeki en ciddi sorunlardan biri de ekonomik kalkınma. Bu hafta peshkupauje sitesinde yazan Gre, ekonomist Hernando de Soto ve bağlı olduğu Özgürlük ve Demokrasi Enstitüsü liderliğindeki bir uzman ekibinin vardığı sonuçları tartışıyor.

Berişa yönetimi tarafından görevlendirilen de Soto'nun ekibinin hazırladığı raporda, Arnavutluk'taki iş ve emlak varlıklarını %90'ının "kayıt dışı" olarak siyah veya gri ekonominin parçası olduğu belirtiliyor.

Sonuç olarak, Arnavutların büyük kısmı kendisini hukuk sisteminin dışında ve kredi alamaz, sigorta satın alamaz veya işlerini sınırlı bir iş bağlantıları çevresinden öteye genişletemez bir halde buluyor.

"Arnavut halkının çoğunun mülkleri ve işyerleri hükümet arazileri üzerinde." diyen Gre şöyle devam ediyor: "Arnavutların %92'si civarı kendilerini mal sahibi olarak görüyor ancak mülkleri kaçak ve bu da tanımlanmamış oldukları ve düzgün şekilde temsil edilmedikleri anlamına geliyor. Arnavut halkının yalnızca %19,6'sı gayrımenkullerinin mülkiyet hakkına sahip. 17,1 milyar dolar değerinde evler verimsiz, ölü sermaye durumunda."

Finish şöyle yorumda bulunuyor: "Mülklerin sahibi bulunamamış mı? Hayır, mülklerin sahipleri biliniyor ama hükümet bunları eski sahiplerine geri vermek istemiyor. Kalantorlar bunları almış. Bunlara mülkleri eski sahiplerinden alan siyasileri de ekliyorum."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 
 
 

  

Yorumlar