Duyuru

Sırplardan utanmaz karar...

Sırbistan

  /   418   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 
Belgrad bölge Mahkemesi 19 Boşnak hakkında tutuklama kararı çıkarttı.
Perşembe, 26 Şubat 2009 15:48


Sırbistan, eski Yugoslavya Ordusu'na saldırdığı iddasıyla, 19 Boşnak yetkili hakkında tutuklama kararı çıkarttı. Karar, Belgrad'taki bir mahkeme tarafından alındı. 

Belgrad Bölge Mahkemesi sözcüsü Ivana Ramiç tarafından açıklanan kararda Sırp Mahkemesi, savaş suçu ve yasak silahların kullanıldığını iddia ettiği, 1992 yılında geri çekilen bir Yugoslav Ordu birimine Saraybosna'da yapılan saldırı nedeniyle tutuklama kararı aldı. 

Ramiç, Saraybosna'daki Dobrovoljacka Caddesi'nde, BM tarafından verilen güvenli geçiş izinine rağmen, Boşnak Ordusu'nun, Eski Yugoslav Ordusu'na saldırdığını iddia etti. Ramiç, olayda 42 asker ve yetkilinin öldüğünü, 73 kişinin yaralandığını, 215 kişinin de esir alındığını söyledi. Ramiç, o tarihte Bosna-Hersek Cumhurbaşkan yardımcısı olan  Eyüp Ganiç'in, saldırının sorumluları arasında bulunduğunu da iddialarına ekledi. 

Aliya İzzetbegoviç'in yardımcısı olan Eyüp Ganiç ise Dnevni Avaz gazetesine konu ile ilgili verdiği demeçte, Bosna-Hersek'i savunan herkesin, Sırplar için tutuklanması gereken kişiler olarak görüldüğünü söyledi. Ganiç, Sırbistan'ın bu tür hikayeleri yıllardır dile getirdiğini ifade etti. 

Olayın gerçekleştiği gün, Bosna-Hersek eski Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç Bosnalı Sırp güçler tarafından alıkonulmuş ve saatlerce Saraybosna Havaalanı'nda tutulmuştu. Bosna Hersek Cumhurbaşkanı olan  İzzetbegoviç'i kurtarmak için Boşnak güçler sırp garnizonuundaki askerleri rehin almıştı.

1992-1995 yılları arasındaki savaşta Eski Yugoslav Ordusu'nun donanım ve cephanesine sahip olan Bosnalı Sırplar, 43 ay boyunca Saraybosna'yı kuşatma altında tutmuşlar, kuşatma sırasında 14 bin kişi hayatını kaybetmişti. Savaş sonrasında ise Sırp liderler Miloşeviç, Karaziç ve Mladiç'in de aralarında olduğu onlarca Sırp ve Hırvat asker ve sivil hakkında, Eski Yugoslavya İçin Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından tutuklama emri çıkarılmıştı. Miloşeviç ve Karaziç mahkeme önüne çıkarılmıştı. 

Kaynak: Reuters

Dünya Bülteni 

  

Yorumlar