Duyuru

EULEX Yargıçları UÇK Üyesi Gashi’yi Suçlu Buldu

Kosova Haberleri

  /   627   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

EULEX Yargıçları UÇK Üyesi Gashi’yi Suçlu Buldu
 

 

AB'nin hukuk misyonu EULEX'ten yapılan açıklamada, eski bir Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) üyesi Gani Gashi’yi 1998 yılında işlediği suçlardan dolayı 17 yıl hapse mahkum etti.


 
 

 

EULEX'ten yapılan açıklamada, iki uluslararası ve bir Kosovalı yargıçtan meydana üç üyeli kurulun 59 yaşındaki Gani Gashi'yi "cinayet, cinayet girişimi ve bedensel ezadan suçlu bulduğu" belirtildi.

 

 

12 Temmuz 1998'de Gashi, Kosova'nın orta kesiminde zamanın Sırp makamlarına karşı silahlı mücadele yapan Kosova Kurtuluş Ordusu tarafından kurulmuş bir kontrol noktasını idare ediyordu. Militanlarla Sırp güçleri arasındaki çatışmalardan kaçmaya çalışan Kosovalı Arnavut bir aile kontrol noktasından geçmesine karşın durmadı. Bunun üzerine Gashi ateş açtı.

 

Obrija ailesinin babası olayda hayatını kaybetti. Eşi, oğlu ve torunuysa ağır yaralandı.

 

Yargıçlar Salı günkü kararlarında, "Bu eylemle Gani Gashi, sivil nüfusa karşı Kosova ve uluslararası yasalar tarafından cezaya tabi savaş suçu işlemiştir." dediler.

 

Yves de Kermabon başkanlığındaki EULEX, Haziran 1999'da göreve başlamasından dokuz yıldan uzun süre sonra UNMIK'in yerini alarak Aralık ayı başlarında Kosova'da faaliyete girdi. EULEX personeli şu anda 1.690'ı uluslararası, yaklaşık 800'ü de yerel olmak üzere 2 bin 500 civarında kişiden oluşuyor.

 

Gashi'nin davası, misyon üyelerinin Kosova mahkemeleriyle yakın işbirliği içinde çalıştıkları ilk davaydı.

 

EULEX başsavcısı Theo Jacobs Çarşama günü kararı memnuniyetle karşılayarak, "Bu dava EULEX'in, elimizde başarılı bir kovuşturmanın devam etmesi için yeterli kanıt olduğu sürece, nerede gerçekleşmiş olursa olsunlar savaş suçu davalarını soruşturma ve kovuşturmada ciddi olduğunu göstermektedir. Biz bunu, suça karışanların etnik kökeninden bağımsız olarak yapacağız." dedi. (setimes)

kosova haber 

  

Yorumlar