Duyuru

Başmüftülük İslam merkezi projesinin tanıtımını yaptı

Bulgaristan

  /   383   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 
Başmüftülük, Sofya'da yapılması planlanan İslami Eğitim ve Kültür Merkezi projesini basına tanıttı. Sofya'nın Malinova Dolina semtinde 20 dekarlık arazi üzerinde üniversite, araştırma merkezi, cami, pansiyon, kongre salonu kurulmasını öngören proje hakkında bilgi veren Başmüftü Mustafa Haci, belediyeden 1 ay içinde kendilerine izin için cevap verileceğinin söylendiğini, fakat gecikme sebebinin anlaşılamadığını aktardı.

Merkezin tamamen yerel müslümanların ihtiyaçlarına yönelik olacağını belirten Haci, projenin finansmanlığını İslam Konferansı Örgütü'nün yaptığını hatırlattı.
Başmüftü, 2002 yılında yapılan hesaplamalara göre, proje değerinin 500 bin dolar olduğunu, artan fiyatlar sonucu projenin şu anki değerinin net olarak bilinmediğinin altını çizdi. Gazetelerde yer alan ve 5 katlı bir bina olarak tarif edilen cami için de açıklama yapan Başmüftü, kendisinin dünyada bu boyutta bir mabed bilmediğini aktararak, üç katlı bir merkez binanın söz konusu olduğunu aktardı. Beynur Süleyman / Zaman


Merkezde yer alması beklenen İslam üniversitesi hakkında konuşan Yüksek İslam Enstitüsü (YİE) Rektörü İbrahim Yalımov, şu anda akreditasyon hazırlığında olduklarını kaydetti. Yalımov, N'Bizim müfredatımız Bakanlar Kurulu tarafından onaylanıyor. Biz devletten akreditasyon istiyoruz. Böylece topluma açılmış olacağız. Bu şekilde üniversitedeki eğitim devlet tarafından kontrol edilebilir hale gelecek. Devletin denetlediği üniversitede radikalist yetişmesi mümkün değildir. Ama akredite olabilmemiz için önce kendi binamızın olması gerekiyor.' şeklinde konuştu. YİE'de 20 öğretim görevlisi bulunduğunun altını çizen rektör, bunlardan 8?inin Bulgar olduğunu ve bunlardan ikisinin ise akademik kurulda yer aldığını söyledi. Yalımov, şu anda 80 kişilik kapasitesi olan YİE'nin yeni binada 200 öğrenci barındırabileceğini, bu şekilde mastır ve doktora uygulamalarının başlatılabileceğini belirtti.
 

BG Havadis 

  

Yorumlar