Duyuru

Kosovalı lider Tahci'den Tadiç'e dostluk eli

Kosova Haberleri

  /   419   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Kosova başbakanı, Belgrad-Priştine ilişkilerinde yeni bir sayfa açma zamanının geldiğini söyledi.

Southeast European Times için Priştine'den Blerta Foniki–Kabaşi'nin haberi – 08/03/09

photo

Kosova Başbakanı Haşim Taki. [Getty Images]

Kosova Başbakanı Haşim Taki 8 Mart Pazar günü Sırp mevkidaşı Boris Tadiç'i, devletler arası bir ziyaret olması şartıyla Kosova'ya davet etti.

Taki, "Tadiç'i, Kosova Cumhuriyeti'nin kurumlarına gelmeyi kabul ederse, Sırbistan cumhurbaşkanı olarak karşılamaya hazırım." dedi.

Taki'nin açıklaması, Caglavica'da düzenlenen ve yerlerinden edilen Sırpları Kosova'ya dönmeye de çağırdığı bir yuvarlak masa tartışmasında geldi.

"Bildiğiniz gibi, Belgrad her gün şahsım hakkında kelepçe ve hapishane hücresi çağrısında bulunuyor." diyen başbakan şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı Tadiç'i kelepçe ve hapishane hücresini unutup, devletler arası işbirliğini başlatma amaçlı bir el sıkışma için ofisime - Kosova Cumhuriyeti Başbakanının ofisine- gelmeye davet ediyorum.

"Bu, Tadiç'in Sırbistan'ın bölgedeki istikrarı, Kosova'daki Sırp toplumu ve bizim Atlantik geleceğimiz açısından alacağı en iyi ve en doğru karardır." diyen Taki, ikili ilişkilerde yeni bir dönem çağrısında bulundu.

Başbakan, Priştine'nin Belgrad ile iletişim kurmaya ve Kosova'daki Sırplarla ilgili konularda işbirliği yapmaya, Ahtisaari Planı çerçevesinde olmak kaydıyla her zaman hazır olduğunu da ekledi.

Yerlerinden edilen Sırplara çağrıda da bulunan Taki, hükümetin onlara güvenli ve istikrarlı bir yaşam sağlamak için her şeyi yapacağına söz verdi.

"Kosova, etnik farklılıklar olmaksızın bütün vatandaşların vatanıdır. Hükümet ve ben, Kosova'daki bütün Sırpların ve diğer toplumların refahını sağlamaya bağlıyız." diyen başbakan, yetkililerin çeşitli projelerin uygulanmasına yardım etme amaçlı ek maddi destek sağlayacağına da söz verdi.

Kosova'nın dönüşler ve toplumlardan sorumlu bakanı Saşa Raşiç, Kosova'da geri dönüş yapan yerlerinden edilmiş insan sayısını artırmaya şahsen bağlı olduğunu söyledi.

"Gerçek şudur ki, 2008 yılında daha az insan geri dönmüştür." diyen Raşiç şöyle devam etti: "Toplamda, 222 Sırp da dahil olmak üzere Kosova'ya geri dönen 664 insan olmuştur."

Ancak bakan, hükümetin bu ay yaklaşık 20 Sırp ailenin NovoBrdo yakınlarındaki bir kasabaya, yaklaşık 20 başka ailenin de Istog bölgesine dönmesini beklediğini de sözlerine ekledi.

Ancak hükümetin sağladığı güvencelere rağmen, etnik açıdan bölünmüş durumdaki kuzeyde gerginlikler sürüyor. Pazar günü Kosovalı Sırp göstericilerle yerel polis arasında çıkan çatışmalarda 20'den fazla insan yaralandı. Olaylarda düzinelerce Sırp ve sekiz polis memurunın yaralandığı bildirildi.

Basında çıkan haberlere göre ayaklanmalara bir haftadan uzun süren elektrik kesintileri yol açtı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar