Duyuru

Sırbistan yargılandı mı?

Sırbistan

  /   432   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Blogcular Lahey mahkemesinin "Kosova Altılısı" davasındaki son kararını tartışıyor ve Sırp milliyetçiliğinin mirasını irdeliyorlar.

Southeast European Times için Balkanblogs'dan derleme – 06/03/09

photo

Sırp basını ICTY'deki Kosova Altılısı davasına geniş yer verdi. [Getty Images]

BM savaş suçları mahkemesi geçen ayın sonlarında büyük bir karar vererek, dört eski polis ve ordu generalini -ve eski bir Yugoslav başbakan yardımcısı- Kosova'da işlenen zulümlerle ilgili olarak savaş suçlarından suçlu buldu. Mahkeme diğer bir sanığı, eski cumhurbaşkanı Milan Milutinoviç'i tüm suçlardan beraat ettirdi.

Sırp blogcular arasındaki ruh hali meydan okumadan vicdan muhasebesine kadar değişiyor. Sırp blogcuVojislav Stoykoviç, "Yenilenler savaş suçluları olarak yargılanıyor, fakat kazananlar aynı eylemlerden kahraman ilan ediliyor." diyerek, "Kosova altılısı" ile Kosova Kurtuluş Ordusu (KLA) gerillaları arasındaki ahlaki bir eşitsizliği ima ediyor.

Daha alaycı bir ifadede, Filip2124 Lahey yargıçları "hepimizin bildiği bir şeyi doğruladılar: Milutinoviç'in işiyle hiçbir ilgisi yoktu." diyor.

"Biz küçük ve zayıf bir ülkeyiz ve kendi yaptıklarımız ve başta dış politikada olmak üzere çok zor kabul ettiğimiz, aldığımız siyasi karar almadaki zayıflığımızla her şekilde kötü bir konumdayız." diye düşünen Angie01 şöyle devam ediyor: "Diplomasi kendi çıkarın için pazarlık etme sanatıdır!"

Aleksandar Stosic insanların tarihi bağlamın izini kaybettiğini düşünüyor. "Bozgun uzun zaman önce başladı fakat bazıları hala bunu anlamıyor. Zaman geçtikçe insanlar yaşlanıyor, içinde bulunduğumuz spazmı unutmaya başlıyor ve şimdi de bütün suçu dünyanın adaletsizliği ve siyasi önyargılara atıyoruz."

Blackbox92'nin bölgedeki bütün ülkelere bir sorusu var. "Entelektüel, kültürel ve siyasi elitler aralarında savaş suçları işlemiş ve sadece kendi uluslarına ait oldukları için göz yumulan insanlar bulunmasından utanmıyorlar mı? Bu ulusal elitler ulusal bir amaç için savaşçı ruhu verilmiş olanların aslında kendilerini ve bütün bir ulusu utandırdıklarını bilmiyorlar mı"

Inner Party, adil olmadığı görüşünde. Franjo Tucman ve Aliya İzetbegoviç kendi ülkelerinin babalarıdır, galip çıkmışlar ve asla yargılanmamışlardır. Sırbistan'da herhangi bir güç benzerliği olan HERKES mahkemeye çıktı." diyerek şöyle devam ediyor: "Milliyetçilik Sırplar dışında herkese yaradı."

Son olarak, Goran Vuckovic geleceğe bakıyor. "Önemli olan bunun ev temizliğimizin bir parçası olması toplum ve devlet olarak, stratejimizi ortadaki duruma ayarlamak bize kalmış durumda: Kosova'dan kaçan Sırplara nasıl yardım edileceği (herhalde sonsuza kadar) ve nasıl bir çıkış stratejisi uygulanacağı."

Yazar, "Başarmamız gereken o kadar çok şey var ki, bencil bir şekilde kendine acımak, zaman kaybından başka bir şey değil. Dış politikada öğrendiğimiz ağır dersten söz etmeye gerek bile yok." diye bağlıyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar