Duyuru

Karaciç mazeret sunmayı yine reddetti

Dünyadan Haberler

  /   281   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

BM hakimi, Radovan Karaciç'in Salı günü Lahey'deki duruşmada mazeret sunmayı reddetmesi üzerine, eski Bosnalı Sırp liderin suçlandığı 11 adet soykırım ve savaş suçlarına "suçlu değil" savunması girdi.

(FT - 04/03/09; AP, AFP, Reuters, Bloomberg, DPA, AKI, BBC, VOA, RTTNews, Beta, B92 - 03/03/09)

photo

Bir güvenlik görevlisi 3 Mart Salı günü Lahey'de eski Bosnalı Sırp lideri Radovan Karaciç'in (sağda) çantasını kontrol ediyor. [Getty Images]

Eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç, 3 Mart Salı günü Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinde (ICTY) görülen duruşmada, tıpkı altı ay önce yaptığı gibi hakkındaki savaş suçu ve soykırım suçlamalarına karşı mazered sunmayı reddetti.

Karaciç Lahey'deki duruşmaya başkanlık eden Yargıç Iain Bonomy'ye, "Bu mahkemeni beni yargılamaya hiçbir hakkı yoktur." dedi.

Mahkeme Salı günkü duruşmayı BM savcılarının Karaciç'in tutuklanmasından yaklaşık yedi ay sonra, geçen hafta Karaciç aleyhindeki değiştirilmiş bir iddianameyi yayınlamaları sonrasında gerçekleştirdi. İddianamede sanık hakkında, 1992-1995 Bosna-Hersek (BH) ihtilafı sırasında işlenmiş iki adet soykırım, beş adet insanlık suçu ve dört adet de savaş yasa ve geleneklerini ihlal iddiası yer alıyor.

Ayrıca iddia edilen suç mahalli sayısı da 41'den 27'ye indiriliyor.

Karaciç'in davası hala duruşma öncesi safhada bulunuyor. Ağustos sonlarında düzenlenen bir duruşmada mahkemeye çıkarılan sanık, daha önceki suçlamasına mazeret sunmayı reddetti. Bunun üzerine ICTY yönetmelikleri uyarınca, yargıç her bir suçlamaya karşı suçsuz mazereti girdi.

Bonomy bu prosedürü Salı günkü kısa duruşmada tekrarlamak zorunda kaldı.

63 yaşındaki Karaciç mahkemenin kendisine hukuk danışmanlarını toplamak için yeterli süre vermediğinden şikayet etti.

"Zamanım kısa kesiliyor." diyen Karaciç şöyle devam etti: "Hiçbir hatam olmamasına rağmen hala kendime ait bir ekibim yok."

Eski Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç gibi Karaciç de ICTY de kendisini temsil ediyor. Mahkemedeki davranışları ve sayısız dosyası bir çok insanın savaş zamanı akıl hocasının öncülüğünü yaptığı gibi geciktirme taktikleri kullanmayı planladığına inanmasına yol açtı.

Karaciç Salı günkü duruşmada, eski ABD elçici Richard Holbrooke ile yaptığı iddia edilen ve kendisine kamu yaşamından çekilmesi karşılığında ICTY'de yargılanmaktan muafiyet verileceği gizli bir anlaşmayla ilgili iddialarını yeniledi.

BH'deki ihtilafa son veren 1995 Dayton Barış Anlaşmasına aracılık edilmesine yardımcı olan Holbrooke, böyle bir söz verdiğini kesin bir dille reddediyor.

2010 yılına kadar temyizler de dahil olmak üzere bütün davaları tamamlama zorunluluğuyla karşı karşıya bulunan ICTY savcı ve yargıçları, geride kalan 18 davayı hızlandırmaya çalışıyorlar.

ICTY ve AB'nin her ikisi de Sırbistan'a, başta eski Bosnalı Sırp ordu komutanı Ratko Mladiç olmak üzere BM mahkemesi tarafından hala aranmakta olan 1990'lardaki Balkan ihtilaflarının geri kalan iki savaş suçları zanlısını teslim etmesi yönünde baskı yapıyor. Hala serbest dolaşan diğer ICTY zanlısı ise Hırvat Sırp lider Goran Haciç.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar