Duyuru

EULEX yargıçları eski KLA askerini 1998 yılındaki vurma olayından hapse mahkum ettiler

Dünyadan Haberler

  /   296   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

AB yargıçları, eski bir gerillanın bir KLA kontrol noktasından kaçmakta olan bir aileyi vurmakla savaş suçu işlediğine karar verdiler.

(Reuters, AP, AFP, DPA, Deutsche Welle, AKI, B92 - 04/02/09; BBC - 03/02/09)

photo

EULEX'in gözetiminde görülen ilk savaş suçları mahkemesinde bir kişi 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı. [EULEX]

AB'nin hukuk misyonu EULEX'ten 4 Mart Çarşamba günü yapılan açıklamada, eski bir Kosova Kurtuluş Ordusu (KLA) üyesinin 1998 yılındaki bir vurma olayı yüzünden 17 yıl hapis cezası aldığı bildirildi. Duyuru, misyonun gözetiminde görülen ilk savaş suçları mahkemesinin tamamlanması sonrasında geldi.

EULEX'ten yapılan açıklamada, iki uluslararası ve bir Kosovalı yargıçtan meydana üç üyeli kurulun 59 yaşındaki Gani Gaşi'yi "cinayet, cinayet girişimi ve bedensel ezadan suçlu bulduğu" belirtildi.

12 Temmuz 1998'de Gaşi, Kosova'nın orta kesiminde zamanın Sırp makamlarına karşı silahlı kampanya yürüten bir gerilla grubu olan Kosova Kurtuluş Ordusu tarafından kurulmuş bir kontrol noktasını idare ediyordu. Militanlarla Sırp güçleri arasındaki çatışmalardan kaçmaya çalışan Kosovalı Arnavut bir aile kontrol noktasından geçmesine karşın durmadı. Bunun üzerine Gaşi ateş açtı.

Obrija ailesinin babası olayda hayatını kaybetti. Eşi, oğlu ve torunuysa ağır yaralandı.

Yargıçlar Salı günkü kararlarında, "Bu eylemle Gani Gaşi, sivil nüfusa karşı Kosova ve uluslararası yasalar tarafından cezaya tabi savaş suçu işlemiştir." dediler.

1996 yılında polis karakolları, devlet daireleri ve Sırp kontrolündeki diğer kurumları hedef almaya başlayan KLA, bir dönem ABD Dışişleri Bakanlığının terör örgütleri listesinde yer alıyordu. Örgütün kaynaklarının büyük kısmını uyuşturucu ticaretinden elde ettiği ve Usame bin Ladin'in terör ağı Kaide ile ilişkisi olduğuna inanılıyordu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü adlı STK'ya göre, KLA üyeleri Sırp sivillerin yanı sıra işbirlikçi olarak görülen veya gerilla grubunun amaçları doğrultusunda işbirliği yapmayan Kosovalı Arnavutları kaçırma ve öldürme de dahil olmak üzere "ciddi suçlar" işlediler.

Kamuoyunda büyük ölçüde tartışılan bir davada, KLA ile bağlantılı olduğuna inanılan aşırılık yanlıları Gracanica manastırına giden Sırpları taşıyan bir otobüsü bombalamışlardı. Saldırıda 12 kişi ölmüş, çok daha fazlası da yaralanmıştı.

Fransız Yves de Kermabon başkanlığındaki EULEX, Haziran 1999'da göreve başlamasından dokuz yıldan uzun süre sonra UNMIK'in yerini alarak Aralık ayı başlarında Kosova'da faaliyete girdi. EULEX personeli şu anda 1.690'ı uluslararası, yaklaşık 800'ü de yerel olmak üzere 2 bin 500 civarında kişiden oluşuyor.

Gaşi'nin davası, misyon üyelerinin Kosova mahkemeleriyle yakın işbirliği içinde çalıştıkları ilk davaydı.

EULEX başsavcısı Theo Jacobs Çarşama günü kararı memnuniyetle karşılayarak, "Bu dava EULEX'in, elimizde başarılı bir kovuşturmanın devam etmesi için yeterli kanıt olduğu sürece, nerede gerçekleşmiş olursa olsunlar savaş suçu davalarını soruşturma ve kovuşturmada ciddi olduğunu göstermektedir." dedi. "Bunu, suça karışanların etnik kökeninden bağımsız olarak yapacağız."

Çarşamba günü, Kosova'nın etnik açıdan bölünmüş Mitrovica kasabasında EULEX liderliğindeki bir adli davanın başladığı gün de oldu. Başlangıçta mahkeme davaya Pazartesi günü başlamayı planlamasına karşın, 100 civarında Kosovalı Sırp protestocu AB yargıçlarının mahkeme salonuna girmelerini engelledi. Bunun yol açtığı güvenlik kaygıları nedeniyle açılış duruşması Çarşamba gününe ertelendi.

Davanın 2007 yılında iki Kosovalı Sırpın yer aldığı ciddi bir soygunla ilgili olduğu bildiriliyor.

EULEX sözcüsü Kristina Herodes Çarşamba günkü duruşma sonrasında AFP'ye verdiği demeçte, "Dava bugün hiçbir sorun yaşanmadan başladı." dedi.

Kosova, Belgrad ve Kosovalı Sırpların güçlü muhalefetine rağmen 17 Şubat 2008 tarihinde Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar