Duyuru

BM Yunanistan'ı Batı Trakya konusunda uyardı

Yunanistan

  /   566   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

Yunanistan'a azınlık haklarını ihlal ettiğine dair Avrupa İnsan Hakları Konseyi'nden sonra bir uyarı da BM'den geldi.

BM Azınlıklar Bağımsız Uzmanı Gay Mc Dougall, Yunanistan'daki Türk ve Makedon azınlık haklarının ihlal edildiğini kaydetti. 

Yunanistan ve Batı Trakya ziyaretinin ardından hazırladığı raporda Mc Dougall, Atina'dan Batı Trakya Türk ve Makedon azınlıklar bulunmadığına ilişkin tezler ileri sürmekten vazgeçmesi çağrısında bulundu. Yunanistan'dan azınlıkların kendilerini ifade etme haklarının korunması da isteniyor. Batı Trakya Türk azınlığın dini özgürlüğünün kısıtlandığı vurgulanan raporda, müftülerin devlet tarafından atanmasının yanlış olduğuna dikkat çekiliyor. 

Mc Dougall, Yunanistan'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına uymasını istiyor. Raporda, "Makedon" ve "Türk" kelimesini kullanan dernekler örnek veriliyor. Azınlıkların kimliklerini serbestçe ifade edebilecekleri belirtiliyor. Yunanistan tarafından adında Türk kelimesi geçtiği için kapatılan İskeçe Türk Birliği ve Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açtıkları davaları kazanmışlardı. Ancak Yunanistan, derneklere haklarını henüz iade etmedi. Mc Dougall, Yunanistan'da yaşayan Romanların ise toplumsal ayrımcılığa tabi tutulduklarını kaydediyor. Roman çocuklarının okullarda ırkçılıkla karşı karşıya kaldıkları ya da okula hiç kabul edilmedikleri belirtilen raporda, ülkedeki resmi politikaların Romanların aleyhine ciddi problemler taşıdığı vurgulanıyor. 

Öte yandan rapor, 2008 yılında Makedon azınlığın haklarının iadesini isteyen Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski 'yi haklı çıkardı. Atina'nın yıllardır Makedon azınlığın Yunanistan'da bulunmadığına ilişkin iddialarını ise çürütüyor. Raporu değerlendiren Gruevski, "Raporu tahmin ediyorduk. Sürpriz olmadı." dedi. Gruevski, Yunan Başbakan Kostas Karamanlis'e Makedon azınlığın haklarının iadesi ve kendi dilinde eğitim talebine dair mektup yazmıştı. Karamanlis ise "Yunanistan 'da Makedon azınlık yok, asla da olmadı!" diyerek bu talebi reddetmişti. 

ATİNA DAHA ÖNCE DE ELEŞTİRİLMİŞTİ 

2005 yılında BM İnsan Hakları Komitesi, yayımladığı benzer bir raporda, "Türk" ya da "Makedon" adı taşıyan dernek isimlerinin herhangi bir özel grup ya da dernek tarafından kullanılmasına izin verilmesi konusunda, Yunan Hükümetinin "görünür isteksizliğinin endişe ile not edildiği" belirtilmişti. 

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg da, Yunanistan'da azınlıkların insan haklarını konu alan raporunu 19 Şubat 2009 tarihinde açıklamıştı. Raporda, "Azınlık haklarının etkili bir şekilde korunması istenmiş, Yunanistan'ın haklara tam saygı göstermesi ve koruması için daha yoğun çaba göstermesi istenmişti.

Dünya Bülteni 

  

Yorumlar