Duyuru

Mehmet Akif Memleketi Suşitsa’da Anıldı

Kosova Haberleri

  /   898   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Mehmet Akif Ersoy babasının doğum yeri Suşitsa’da ismini taşıyan okul açılış töreniyle anıldı. Türkiye ve Kosova’dan yüksek katılımın gözlendiği açılışta Türk-Arnavut dostluğuna vurgu yapıldı.


 
 

Mehmet Akif Ersoy’un babasının doğum yeri Suşitsa ilkokuluna ek kat inşaat ve bilgisayar laboratuarı kuran TİKA, okul açılışını İstiklal Marşının TBMM‘de kabulünün 88. yılı münasebetiyle dün (12.03.2009) yaptı. Soğuk hava şartlarına rağmen Suşitsa Mehmet Akif İlkokulu avlusunda gerçekleşen törende yoğun katılım gözlendi. İstok Belediyesine bağlı Suşitsa köyü belki de tarihinde ilk kez gerçekleşen törenle modern 14 derslikli yeni okula kavuştu. Törende yapılan konuşmalarda Türk ve Arnavut halkının dostluğuna vurgu yapılarken ortak değerlere sahip çıkılması gereğine işaret edildi.

 

Tören, Kosova ve Türkiye Milli Marşlarıyla başladı ve selamlama konuşmalarıyla devam etti.

 

 

“Kosova’nın 1. yıldönümünde yeni bir okul binasının açılması ayrı bir gurur” diyen İstok Belediye Başkanı Fadil Ferati, Türkiye’nin Kosova bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin dost ülkelerle birlikte güvenlik, altyapı ve diğer alanlarda Kosova’nın modern bir devlet olması için desteğini esirgemediğini vurgulayan Ferati, Suşitsa köyüne yapılan yardımın önemli desteklerden biri olduğunu söyledi.

 

 
TİKA ve Türk halkına teşekkürlerini ifade eden Fadil Ferati konuşmasında Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve kişiliğinden de bilgi verdi. Suşitsa’nın özgürlük uğruna çok sayıda kahraman ve ünlü şair verdiğini belirten Fadil Ferati, Suşitsa ilkokulu Kosova asılı çok yanlı, ünlü bir kişiliğin Mehmet Akif’in ismini taşıdığını söyledi. Ferati, Suşitsa'yı İstok'a bağlayan 7 kilometrelik çakıl döşeli yolu en yakın tarihte asfaltla döşeyecekelrini de bildirdi.

 

 

Mehmet Akif’in aile üyeleriyle babasının doğum yerinde bir arada olmak fırsatını yaratan TİKA yetkililerine teşekkürlerini ifade eden T.C. Priştine Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Doğan Işık, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mehmet Akif Ersoy’un muazzam şiirinin, İstiklal Marşının kabul yıldönümünde onun ismini taşıyan okulun açılışını yapmanın ayrı bir onur olduğunu vurguladı. İstiklal savaşında verilen mücadeleden konuşan Doğan Işık, benzer mücadelenin Kosovalılar tarafından da verildiğini belirtti. “Bu okulda Mehmet Akif gibi gençler yetişecek. Kosova’nın bağımsızlığını güçlendirecek ve İnşallah Kosova’yı daha ileri götürecek” diyen Doğan Işık yeni okul binasını kutladı.

 

 

Bugün burada sadece bir okul açılışını yapmaya değil tarihten gelen Türk-Arnavut dostluğunun pekiştirilmesi için bir araya geldik” diyen KTTGK Komutanı Kurmay Yarbay Mehmet Nail Yiğit, Türkiye’de Mehmet Akif’in coşkuyla anıldığı bir günde Suşitsa’da anmak ayrı bir gurur olduğunu ifade etti. Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesi sürecinde 724 şiir arasından meclis tarafından seçilen 7 şiirden cephede savaş veren komutanlar tarafından seçilerek yine meclis tarafından İstiklal Marşının oybirliğiyle kabul edildiğini belirten Yarbay Yiğit, Mehmet Akif’in bu şiiriyle tarihe geçtiğini vurguladı. Mehmet Akif’in Türk ve Arnavut ortak değeri olduğunu söyleyen Yarbay Yiğit, okulun ismine Mehmet Akif’in isminin verilmesinin onur olduğunu belirtti.

 

 

2008 yılında inşaatı tamamlanan okulun bu önemli tarihte açılmasının anlamlı olduğuna vurgu yapan TİKA Kosova Koordinatörü Kürşad Mahmat, Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’nın edebiyat ve tarihimizde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. TİKA’nın Kosova’da 2004 yılından teknik destek faaliyetlerinde bulunduğunu söyleyen Kürşad Mahmat, eğitime ayrı bir önem verildiğini hatırlattı. “Bu vesileyle Mehmet Akif’in babasının doğum köyünde bir okul inşası ile katkıda bulunmak bizler için çok önemli” diyen Mahmat, 175.000 Avro’luk projenin gerçekleştirilmesinde katkılarını esirgemeyen İstok Eğitim Müdürlüğü ve Mehmet Akif İlkokulu müdür ve öğretmenlerine teşekkür etti.

 

Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, kişiliği ve edebi çalışmalarından Priştine Üniversitesi Prizren Eğitim Fakültesi Konuk Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necip Fazıl Duru bilgi verdikten sonra da Suşitsa Mehmet Akif İlkokulu öğrencileri, Mitroviça’nın “Birlik” ve Prizren’in “Agimi” dernekleri programlarından örnekler sundular.

 

Törenli açılış yapılmadan önce katkısı geçenlere teşekkür plaketleri ve hediyeler verilirken, Mehmet Akif Ersoy’un Arnavutça basılan “Safahat” kitabı da İstok ve Suşitsa yetkilileri yanı sıra öğrencilere hediye edildi.

 

 

Kalabalık halkın yoğun ilgisine neden olan tören 2 saatten fazla sürdü. Törene, Mehmet Akif’in Suşitsa köyünde hala yaşayan en yakın akrabaları, İstok belediye yetkilileri, Kosova ve EULEX bünyesinde Türk Polis Kontenjanı mensupları ve çok sayıda davetli katıldı. Programın sonunda davetlilere kokteyl verildi ve okul gezildi.

 

Mehmet Akif İlköğretim Okulu ek kat inşaatı Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı- TİKA tarafından gerçekleştirildi. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 157,000.00 € değerinde sunulan destek ile okulun mevcut tek katlı binasına ilave kat eklenerek öğrencilerin önemli ihtiyaçları karşılandı ve modern bir eğitim ortamı oluşturuldu. Yaklaşık 3 ay süren çalışmalar sonucu sınıf yetersizliğinden dolayı zor şartlar altında eğitim gören öğrenciler TİKA’nın 9 ilave derslik inşa etmesiyle daha güzel şartlar altında eğitimlerini sürdüreceklerdir.

 

Ayrıca Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu’na 13.000.00 € değerinde 15 adet bilgisayar, 15 adet bilgisayar masası, 15 adet sandalye, 8 adet UPS, 1 adet projektör, 15 adet ofis koltuğu, 1 adet tekerlekli koltuk, 1 adet çalışma masası, 2 adet evrak dolabı, 10 adet yazı tahtası, 2 adet mikroskop, 1 adet metal dolap, 1 adet fotokopi makinesi ve 10 adet odun sobasından oluşan bilgisayar laboratuarı donanım ve malzeme temin edildi.

 

kosova haber 

  

Yorumlar