Duyuru

Kosova'da "hasta" kim, sağlık sistemi mi yönetim mi?

Kosova Haberleri

  /   817   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Tıp çalışanlarının grevleri dikkatleri Kosova'daki sağlık sisteminin kötü durumuna çekiyor.

Southeast European Times için Balkanblogs'tan derleme -- 13/03/09

photo

[AFP]

Avrupa'nın en yeni devletinin sağlık sistemi zor durumda. Son aylarda, sektör çalışanları maaş zammı ve hastane koşullarının iyileştirilmesi talebiyle bir dizi grev düzenlediler. Hastaların da canı sıkkın durumda. Bazıları yönetimi bazıları da hükümeti suçlarken, diğerleri hâlâ tıp personelini suçluyor. Fakat çözüm hâlâ net değil.

Telegraf gazetesinde, gazeteci İskender Limani sorunu daha çok yönetime bağlıyor. Limani, benzer sorunların eğitim, ticaret ve ekonomiyi de etkilediğini düşünüyor.

"Sağlık sisteminin durumu iyi değil." diyen Gjelbrimşöyle devam ediyor: "Ama bu tıp personelinin hatası değil. Hata, düzgün koşullar oluşturmayan ve sistemi kötü yönetime terk eden devletin."

Agjensioni Floartpress adlı blogunda Floart, yüksek gelirlerinden ötürü doktorları suçluyor. "Ülkede bir sürü yoksul çiftçi ve işçi olmasına rağmen yoksul doktor yok." diyen yazar şöyle devam ediyor: "Doktorların ve bütün tıp personelinin sosyal konumu eğitim çalışanları ve birçok diğer toplumsal sınıfınkinden çok daha iyi."

Ancak Rushiti doktorları savunuyor. "Şu anda Kosova'da 200'den fazla işsiz tıp uzmanı bulunuyor. Günde sekiz on saat çalışıp da çocuklarını okutamayan bir çok uzman da var. Bir zamanlar çiftçi çocukları bile üniversiteye gidebiliyorken, şimdi sadece siyasilerin ve işadamlarının çocukları iyi üniversitelere gidebiliyorlar."

ExpressOnline'da yazan Kushtrimi'nin başka bir fikri var. Yazar, suçluların bu durumu kazanç sağlamak için sömüren özel klinikler ve "harekete geçmeyen" yetkililer olduğu görüşünde.

"Özel kliniklerde çalışan doktorların devlet hastanelerine girmelerine izin verilmemeli." diyen Une şöyle deva ediyor: "Sadece kendi kliniklerinde kullanmak üzere ilaç ve cihaz çalıyorlar."

Rifati'ye göre, devlet müfettişleri geçen yıl 200 ruhsatsız tıp kliniği tespit ettiler. O da, "Hastalar ilaçları için ceplerinden para ödemek zorunda bırakılıyorlar ve televizyonda süresi geçmiş 75 ton ilacın bir depoda saklandığını görüyoruz. Bu nasıl olabiliyor?" diye soruyor.

Son olarak Hasani, yolsuzluk veya siyasilerin müdahalesi şeklinde yanlış devlet müdahalesine karşı uyarıyor. Yazar, "Siyasi müdahaleler sağlık sektöründe bile oluyor." diyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar