Duyuru

Kosova, küresel ekonomik krizden kaçınmakla görevli komite kurdu

Kosova Haberleri

  /   441   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Hükümet, ufukta beliren küresel ekonomik krizin etkilerini azaltmakla görevli çok daireli bir komite kurdu.

Southeast European Times için Priştine'den Besa Bekiri'nin haberi -- 13/03/09

photo

Banka Müdürü Haşim Recepi, uluslararası mali sistem "tarihin en kötü krizlerinden biriyle karşı karşıya" olsa da, KCB'nin hedeflerine ulaşmayı başardığını söyledi. [UNMIK]

Kosova, küresel ekonomik krizin etkilerini önleme amaçlı çeşitli adımlar atıyor. Bunlardan biri de, taze ülkenin mali istikrarını koruma amaçlı çok daireli bir komite kurmak.

Komitenin kurulması, Kosova Merkez Bankası (KCB), maliye ve ekonomi bakanlığı ve parlamentonun bütçe ve maliye komisyonu tarafından bir ortak mutabakat anlaşması imzalanması sonrasında gerçekleşti.

KCB'ye göre, komite ilk toplantısını yaptı ve amaçlarını belirledi bile.

Bankanın 2009 yılı için başlıca hedefi ülkenin IMF'ye katılması.

KCB Müdürü Haşim Recepi, hükümetin krizle mücadele çabaları konusunda basına konuştu. 10 Mart Salı günkü açıklamasında Recepi, uluslararası mali sistem "tarihin en kötü krizlerinden biriyle karşı karşıya" olsa da, KCB'nin hedeflerine ulaşmayı başardığını söyledi. Devlet yayın kuruluşu RTK'ya konuşan müdür, Kosova'nın kendi mali sisteminin "istikrarlı" olduğunu da kaydetti.

Ülkenin Emeklilik Fonu yurtdışındaki yatırımlarının değer kaybetmesi sonucunda portföyünün değerinde keskin bir düşüş yaşamıi olsa da, hükümet ekonomik istikrarı koruduğu ve genelde cesaret verici sonuçlar aldığını ileri sürüyor.

Söz konusu kayıplar 2008 yılında 100 milyon avro ve sadece Ocak ayında 8 milyon avroya ulaşsa da, Recepi fonun kaybının "finans piyasalarındaki kayıptan nispeten daha düşük" olduğunu söylüyor.

Hükümet krizle mücadele için güçlü tedbirler aldığını savunuyor. Bunlar arasında Kosova ekonomi sektörünün acil bir nakit girişine ihtiyaç duyması halinde başvurularak 200 milyon avroluk bir fon kurulması, KCB'nin varlıklarının dikkatli yönetimi, ülke bankalarının denetiminin artırılması ve KCB ve diğer merkez bankaları arasındaki işbirliğinin ilerletilmesi yer alıyor.

Priştine, tüketici harcamaları ve dış yatırımı uyarmak umuduyla 1 Ocak'tan itibaren çeşitli vergi oranlarında ibdirim yaptı. Gelir vergileri %10'u aşmazken, kurumsal gelir vergisi %10'da sabitlendi.

Avrupa'nın en yoksul ülkelerinden biri olmasına rağmen, Kosova küresel krizin diğer sonuçlarındna da etkilendi. Yurtdışında yaşayan sıkışık durumdaki göçmenlerden gelen havaleler -ki bunlar önemli bir ulusal gelir kaynağı azalıyor ve başta metaller olmak üzere ihracata yönelik talep de aynı şekilde düşüyor.

Kosova merkezli Express gazetesinin haberine göre, ülkenin Ocak ayı gelirleri bir yıl öncesine oranla yaklaşık %50'lik bir düşüş - 11,4 milyon avrodan 6,7 milyon avroya- kaydetti. Gazeteye göre, uzmanlar Kosova'nın krizden kaçamayacağına inanıyorlar.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar