Duyuru

Çek Cumhuriyeti başbakanı, Makedon seçimlerini mezuniyete benzetti

Makedonya

  /   392   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek Avrupa Konseyi başkanı sıfatıyla iki hafta sonra seçimlerin yapılacağı Makedonya'yı ziyaret etti. Topolanek, ülke liderlerine adil seçimlerin Makedonya'nın Avrupa-Atlantik entegrasyon umutları açısından taşıdığı önemi hatırlattı.

Southeast European Times için Üsküp'ten Marina Stojanovska'nın haberi -- 12/03/09

photo

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek (sağda) ve Makedon mevkidaşı Nikola Gruevski 10 Mart Salı günü Üsküp'te onur kıtasını denetlediler. [Getty Images]

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, adil ve demokratik seçimlerin önemini vurgulayarak 10 Mart Salı ve Çarşamba günü Üsküp'ü ziyaret etti.

Avrupa Konseyi başkanı sıfatıyla ziyarette bulunan Topolanek, burada Makedon mevkidaşı Nikola Gruevski, Cumhurbaşkanı Branko Zrvenkovski, Parlamento Başkanı Trayko Veljanovski ve Avrupa Engegrasyonu Ulusal Konseyi üyeleriyle bir araya geldi.

Salı günü konuşan Çek başbakan, "Önünüzde, seçim biçiminde bir mezuniyet var. Bunların adil ve demokratik biçimde gerçekleşmesini ve Avrupa Komisyonu tarafından belirlenmiş sekiz şartı yerine getirmenizi umuyorum." dedi.

Topolanek'e göre, Makedonya vize serbestleşmesi için gereken bütün şartları yerine getirdi, ancak bir sorun varsa da bu siyasi nitelikte bir sorundur. Başbakan ayrıca, AB'ye dönem başkanlığı yapacak bir sonraki ülke olan İsveç ile birlikte, Çek Cumhuriyeti'nin bu avantajı yıl sonundan önce Makedonya'ya sağlamaya çalışacağını da belirtti.

Başbakan, "Önceliğimiz, Batı Balkanların Avrupa Birliği'ne katılmasıdır. AB'ye üye olmayan devletlere karşı büyük sorumluluk hissediyoruz." dedi. Topolanek, Makedonya'nın NATO üyeliğine hazırlık durumunu "mutlak" olarak nitelendirdi.

Gruevski'ye göre, Topolanek'in ziyaret doğru bir zamanda gerçekleşti. Yerel ve cumhurbaşkanı seçimleri iki hafta içinde yapılacak. Gruevski Çek mevkidaşına Makedonya'nın gerek AB gerekse NATO üyelik hedefleri konusunda bilgi vererek, ülkesinin vize serbestleşmesine verdiği önemi vurguladı.

Çek liderse AB'nin, kendi deyimiyle kesinlikle "ikili" bir mesele olarak nitelendirdiği Yunan-Makedon isim anlaşmazlığına "karışamayacağını" belirtmekle birlikte, yıl sonuna kadar bir çözüm görmeyi umduğunu söyledi.

Gruevski de benzer umutlarını dile getirdi. "Güney komşumuzda Haziran ayında seçimler yapıldıktan sonra yoğun müzakerelere başlayacağız ve Makedonya'nın ulusal bütünlüğü ve çıkarlarını tehdit etmeyen bir çözüm bulacağız." dedi.

Zrvenkovski de Topolanek ile görüşmesi sonrasında kendi açıklamasını yaparak, Makedonya seçimlerinin "olaysız ve barışçı bir havada" geçeceğinden emin olduğunu kaydetti.

ABD'nin Makedonya Büyükelçisi Philip Reeker ve AB Özel Temsilcisi Erwan Fouere de kendi adil seçim çağrılarında bulundular. Şiddet ve seçmen hileleri, pek çok bölgede tekrarlanmak zorunda kalan Haziran 2008 parlamento seçimlerini gölgelemişti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar