Duyuru

Kayıp kız biyolojik babasına kavuştu

Bosna Haberleri

  /   558   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

16 yıl önce Bosna ihtilafı sırasında bebek yaşta ailesinden ayrılan ve bir Sırp aile tarafından evlat edinilerek büyütülen bir kız çocuğu, Bosnalı biyolojik babasına kavuştu.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi – 12/03/09

photo

Mila Jankoviç 16 yıl sonra BH'de babasına kavuştu. [Getty Images]

Mila Jankoviç adındaki 17 yaşındaki genç kız geçtiğimiz günlerde biyolojik babası Muhamed Bekiroviç'e tekrar kavuştu. Mila, 16 yıldan uzun süre önce Bosna ihtilafı sırasında daha bir yaşındayken ailesinden ayrılmıştı. Bekiroviç, şu anda Almanya'da çalışmakta olan Bosna-Hersek (BH) uyruklu bir kişi.

BH Kızıl Haç temsilcisi Safet Sahmanoviç, "Bu, 1992-1995 BH ihtilafından kayıp bir kişinin canlı bulunduğu ilk olay." dedi.

İhtilaf açısından bu kadar alışılmamış bir durum olan mutlu son, Mila'nın biyolojik anne ve babasını bulmak için yürüttüğü iki yıllık bir arama çalışması sonucunda Mayıs 2008'de gerçekleşti. Belgrad ve Sırp Cumhuriyeti'ndeki bir kasaba olan Sekovici'deki sosyal görevlilerin yanı sıra BH Kızıl Haçı'nın da yardımlarıyla, Mila Bekiroviç ile bir araya gelebildi. Yaptırdığı DNA testleri Bekiroviç'in babalığını kanıtladı. Ancak Bekiroviç ailesinin geri kalanı hâlâ kayıp durumda.

Mila yakın geçmişte esas adının Senida olduğunu öğrendi. Yasal olarak adını tekrar Senida Bekiroviç olarak değiştirmek istemesine karşın, süt anne ve babasına duyduğu saygıdan ötürü Mila adını tutmak da istiyor. Şu anda en büyük kaygısıysa süt anne ve babasıyla biyolojik babası arasında bir buluşma ayarlamak.

Dnevni Avaz gazetesine konuşan genç kız, "Hepsi tanışmak istiyor, ama ben buluşma konusunda endişeliyim." dedi. Mila şu anda BH'nin doğusundaki Kalesiya yakınlarındaki memleketi olan Kaparde köyünde akrabalarının yanında kalıyor.

1992 yılnda Mila'yı kimliği bilinmeyen bir asker Caparde'deki yanmış bir evden kurtardı. Asker bebeği, o dönemde Sırp silahlı kuvvetleri kontrolü altında bulunan Vlasenika'daki bir yetimhaneye getirdi. Sırp Jankoviç çifti de bebeği evlat edinerek büyüttüler.

Genç kız yaşamının 14 yılını Mila Jankoviç adı altında Belgrad'ın Cukarica ilçesinde Jankoviç'lerle birlikte geçirdi. Sırp süt anna ve babalarına kendisine iyi baktıkları ve kökeni hakkında doğruyu söyledikleri için müteşekkir durumda. İki yıl önce Mila, biyolojik ebeveynlerini aramaya başladığında Jankoviç'lerin evinden ayrılmak ve Novi Sad'daki bir çocuk köyüne katılmak zorunda kaldı.

Yerel daireye göre BH'de 17 bin kayıp kişi var. Çoğunun aileleri onları bulmaktan umudu kesmiş durumda.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar