Duyuru

GDA savunma bakanları Zagreb'de bir araya geldiler

Dünyadan Haberler

  /   315   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Bölge savunma bakanları geçtiğimiz hafta Hırvatistan ve Arnavutluk'un NATO üyeliğine destek gösterisinde bulunmak ve bölgesel güvenlik ve reformlar hakkında görüşmek üzere Zagreb'de bir araya geldiler.

Southeast European Times için Zagreb'den İvo Scepanoviç'in haberi -- 12/03/09

photo

Hırvatistan Savunma Bakanı Branko Vukeliç, "NATO'ya üyeliğimiz hem Hırvatistan hem de tüm bölge açısından iyi olacağı için, bütün ülkelerin Hırvatistan'ın NATO üyeliğini desteklediğini söyleyebilirim" dedi. [Getty Images]

Güneydoğu Avrupa savunma bakanları geçtiğimiz hafta ülkelerin NATO üyelik hedeflerinin ele alındığı resmi olmayan bir toplantı için Zagreb'de bir araya geldiler. Bakanlar bölgesel güvenliğin karşılaştığı güçlüklerin yanı sıra Adriyatik Tüzüğü ülkeleri arasındaki işbirliği olasılıkları üzerinde de durdular.

Zagreb'de 6 Mart'ta gerçekleşen toplantıya İtalya, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Bosna-Hersek ve Macaristan'dan temsilciler katıldılar.

Hırvat Haber Ajansı HINA'nın bildirdiğine göre, konferansta söz alan Hırvatistan Savunma Bakanı Branko Vukeliç Avrupa-Atlantik entegrasyon sürecinin Güneydoğu Avrupa'da istikrarı sağlamanın tek yolu olduğunu söyledi.

Vukeliç, "NATO'ya üyeliğimiz hem Hırvatistan hem de tüm bölge açısından iyi olacağı için, bütün ülkelerin Hırvatistan'ın NATO üyeliğini desteklediğini söyleyebilirim. Bu yüzden bu kadar güçlü bir desteğe sahibiz." dedi.

Vukeliç, Hırvatistan ve Arnavutluk'un gelecek ay Strazburg ve Kehl'de düzenlenecek NATO zirvesinde gerçekleşmesi beklenen katılımının bütün bölge açısından bir başarı olarak görüldüğünü de sözlerine ekledi.

Başbakan Yardımcısı Jadranka Kosor toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, "Hırvatistan'ın bir sonraki NATO zirvesinde tam teşekküllü bir üye olacağına kesinlikle inanıyorum. Bölgesel işbirliğini destekleme amaçlı her çaba bize daha iyi bir anlayış, daha fazla istikrar ve daha iyi ilişkiler elde etmemizde yardımcı olmaktadır." dedi.

Vukeliç de ülkesinin Afganistan, Çad ve Golan Tepeleri'ndeki NATO, BM ve AB misyonlarına katılımını sürdüreceği ve teçhizat modernizasyonunda NATO standartlarını uygulama çabalarına devam edeceğini belirtti. Ancak bakan, ülkenin askeri bütçesini 74 milyon avro kadar kısması gerektiğini de kaydetti.

Bakan, "Bu da bazı faaliyetleri yavaşlatacaktır, fakat stratejik hedeflerimizden vazgeçmeyeceğiz." dedi.

Toplantıya katılan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Jiri Sedivy de İttifakın aday ülkelerin askeri ve diğer reformları uygulamalarına yardım etmek amacıyla Güneydoğu Avrupa'da kalma planlarını yineledi.

Sedivy, N''NATO, standartlarını karşılamaya hazır olan bütün ülkelere açık olmaya devam etmektedir." dedi.

Konferans, NATO sözcüsü James Appathurai'nin İttifakın Hırvatistan'ı Slovenya ile arasındaki sınır anlaşmazlığına rağmen üye kabul etmeyi beklediği şeklindeki açıklamasından günler sonra gerçekleşti.

Appathurai, 4 Mart'ta verdiği haftalık basın brifinginde, NATO'nun "Hırvatistan ve Arnavutluk'u konsey masasının etrafında görme yönündeki son derece güçlü umut ve arzusunu" dile getirdi.

26 NATO devletinin tümü de Hırvatistan'ın NATO katılım protokolünü onayladı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar