Duyuru

Sırbistan şimdi ayrımcılık karşıtı yasanın Nisan sonuna kadar geçmesini bekliyor

Sırbistan

  /   476   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Dini liderlerin şüphelerine rağmen, Sırp hükümeti parlamentonun ayrımcılık karşıtı yasanın Nisan ayı sonuna kadar geçmesini bekliyor. Yasanın yürürlüğe girmesi, Sırbistan'ın sözde Schengen beyaz listesine girmek için yerine getirmesi gereken şartlar arasında yer alıyor.

Southeast European Times için Belgrad'dan Bojana Milovanoviç'in haberi -- 10/03/09

photo

Romanlar ayrımcılığa en çok hedef olan kesim. [Nikola Barbutov]

İçişleri Bakanı Ivica Daciç 8 Mart Pazar günü yaptığı açıklamada, Sırp hükümetinin uzun zamandır tartışılan ayrımcılık karşıtı yasanın artık Nisan ayı sonuna kadar geçirilmesini beklediğini söyledi. Yasanın yürürlüğe girmesi, Sırbistan'ın Sırp vatandaşlarının AB üye ülkelerine vizesiz seyahat etmelerine olanak sağlayacak olan sözde Schengen beyaz listesine girmesinin şartlarından biri.

Blic gazetesinin 10 Mart'taki haberine göre, iktidardaki Avrupalı bir Sırbistan için partisinin meclis grubu metinde "önemli değişiklikler" yapılmasını yasaklayarak tasarıyı desteklemeye hazırdı. Ancak gazete, hükümetin tasarıyı tartışmalı bölümleri Sırp Ortodoks Kilisesi tarafından 10 Mart'taki Kilise Meclisinde tartışılmadan parlamentoya gönderemeyeceğini de bildirdi.

Hükümet yasa tasarısını geçen ayın sonlarında kabul etmesine karşın, "gelenekçi" Ortodoks, Roma Katolik, Müslüman, Evanjelist ve diğer inançların temsilcileri din değiştirme özgürlüğünü güvence altına alan 18. Madde ile cinsel eğilime dayalı ayrımcılığı yasaklayan 21. Maddeye karşı çıktılar. Bunun üzerine hükümet tasarıyı meclis gündeminden çıkardı.

STK'lar dinin yasamaya müdahalesini antidemokratik olarak nitelendirdiler.

Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Rasim Ljajiç, "Her yasa çıkarılışında farklı kiliselere görüşlerini sormak zorunda kalıp kalmayacağımı merak ediyorum." dedi. Ljajiç, tasarının meclis gündeminden çekilmesine karar verildiği hükümet telekonferansı hakkında kimsenin kendisine bilgi vermediğini de belirtti.

Çalışma ve sosyal politika bakanlığına göre, Sırbistan'da en fazla ayrımcılığa maruz kalan grubu Romanlar oluştururken, eşitsizlik kadınları ve engellileri de etkiliyor.

Romanlara yönelik ayrımcılığa, bu nüfusun kimlik belgeleri olmaması nedeniyle en sık rastlanıyor. Romanlar çoğunlukla eğitim haklarını ifa edemiyorlar ve sağlık sigortası veya yardım ödemelerine erişim sahibi olamıyorlar.

Tasarıda özel ve genel ayrımcılık vakaları tanımlanıyor ve vatandaşların ayrımcılığa maruz kalmaları halinde temas kurabilecekleri, eşitliğin korunmasından sorumlu bir temsilci belirlenmesi öngörülüyor. Bu temsilci, sözde ihlalcileri uyarabilecek veya haklarında yasal işlem başlatabilecek.

Ekonomik kriz yüzünden, temsilci 2010 başlarına kadar göreve başlayamayacak. O zamana kadar, yasanın yürürlüğe girmesi halinde, vatandaşlar kendi başları yasal işlem başlatabilecekler.

Yasa milliyet, din ve yaşın yanı sıra cinsiyet farklılıklarına dayalı ayrımcılığı kapsıyor.

Ayrımcılık verilecek para cezaları, failin bunu tekrarlayıp tekrarlamamasına bağlı olarak 53 ile 1.056 avro arasında değişecek. Sırbistan, Avrupa'da hala cinsel eşitlik yasası olmayan tek ülke konumunda bulunuyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar