Duyuru

AP, Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya'nın ilerlemesiyle ilgili kararları onayladı

Dünyadan Haberler

  /   238   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

STRAZBURG, Fransa -- Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya'nın AB üyeliğine hazırlık yolundaki gidişatlarıyla ilgili kararları 12 Mart Perşembe günü onayladı. Milletvekillleri Türkiye'yi reformları hızlandırmaya çağırdılar ve gerek toplum gerekse ana siyasi partiler arasındaki kutuplaşmadan duydukları endişeyi dile getirdiler. Kararda belirsiz Ergenekon örgütüyle ilgili soruşturmaya destek verildi ve soruşturmanın devamı yönünde teşvik ifadeleri yer aldı. Ancak belgede, şüphelilere yönelik kötü muamele edildiği yönündeki haberlerden duyulan kaygılar da dile getirildi ve mahkemeye davaları adil bir şekilde yürütme çağrısında bulunuldu. Kararda, Türkiye'deki ifade ve basın özgürlüğüyle ilgili eksikliklerden duyulan endişeler de ifade edildi.

AP milletvekilleri Hırvatistan konusunda, ülkenin Slovenya ile arasındaki sınır anlaşmazlığında Avrupa Komisyonu'nun (AK) yapacağı her türlü arabuluculuğun uluslararası hukuka uygun olması gerektiğini söylediler. Raporda, Slovenya ile Hırvatistan'ın aralarındaki anlaşmazlığı Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na götürmek üzere Ağustos 2007'de yaptıkları resmi olmayan bir anlaşmaya da dikkat çekildi. AP, her iki ülkenin AK'nin arabuluculuğunu kabul etmedeki kararlılığını da memnuniyetle karşıladı.

Makedonya konusunda AP, biyometrik pasaportların hazırlanması ve insan kaçakçılığı ve kaçak göçle mücadelede kaydedilen ilerlemeler ışığında, ülkenin AB katılım müzakerelerini başlatma tarihini bu yıl sonua kadar almasının yanı sıra blokla arasındaki vize rejiminin tam serbestleştirilmesi yönünde tavsiyede bulundu. Belgede ayrıca Makedonya'nın İstikrar ve Ortaklık Anlaşması ve Ohri Çerçeve Anlaşmasını uygulamada kaydettiği ilerlemeye övgüde de bulunuldu.

Yine Perşembe günü AP, Lahey savaş suçları mahkemesinin görev süresinin planlanan kapanma tarihi olan 2011'den sonra en az iki yıl uzatılması yönünde talepte bulundu. (Danas, Dnevnik, Zaman - 13/03/09; BTA, Anadolu haber ajansı, B92, Tanjug, AP İnternet sitesi - 12/03/09)

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar