Duyuru

Türkiye, ‘soykırım’ kararı alan kardeş belediyelerle ilişkiyi kesiyor

Bulgaristan

  /   367   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 
Bulgaristan'da 12 belediye meclisinin 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesi üzerine, İçişleri Bakanlığı’nın "kardeş şehirlikten azil" genelgesi yayınladığı ortaya çıktı. Dışişleri Bakanlığı’nın yazısı üzerine, İçişleri Bakanlığı valiliklere bir genelge göndererek, 12 Bulgar şehriyle "kardeş şehir" ilişkisi kurulmaması, bu yöndeki taleplerin reddi, daha önce alınmış kararların da "Bakanlık görüşü alınmaksızın" iptali isteniyor.

Üçü iptal edildi

Bursa, Kırklareli ve Adapazarı belediyelerinin, varlığı bilinmeyen 18 Temmuz 2008 tarihli bu genelgenin ardından sırasıyla Filibe, Dobriç ve Şumnu ile imzaladığı kardeş şehir kararlarını peş peşe iptali dikkat çekti. 1915 olaylarını "soykırım" olarak niteleyen 12 Bulgar belediyesinden ilk kararı alan meclis, Filibe (4 Ekim 2007) olmuş.

ATAKA partisinin etkisi

Bulgaristan’daki belediyelerin sözde soykırımla ilgili karar almalarında Türkler karşıtı tutumuyla tanınan Ataka Partisi ve diğer aşırı sağ oluşumlar etkili oluyor. Sözkonusu belediyelerde Ataka’dan olan meclis üyeleri çoğunlukta.

Bulgaristan Havadis, 11032009 

  

Yorumlar