Duyuru

BH, AB üyelik yolundaki önemli bir engeli kaldırdı

Bosna Haberleri

  /   382   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

 

Bosna-Hersek, Brüksel'in uzun zamandır savunduğu polis reform yasalarının Çarşamba günü merkez parlamentonun nihai onayını alması sonrasında AB ile arasındaki önemli bir anlaşmanın birkaç hafta içinde imzalandığını görebilir.

(AFP, Reuters, AP, DPA, AKI, Balkan Insight, Fena, Yüksek Temsilciler Dairesi - 16/04/08)

photo

BH Başbakanı Nikola Spiriç, "Daha güzel günler ve SAA'nın imzalanmasıyla ilgili yapılacak bir sürü iş bizi bekliyor." dedi. [AFP]

Bosna-Hersek'in (BH) devlet düzeyindeki parlamentosunun üst meclisi, iki polis reform yasasını 16 Nisan Çarşamba günü imzalayarak ülkenin AB ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması (SAA) imzalamasının önünü açtı.

BH polis teşkilatının denetimi ve polis departmanları ve destek dairelerinin koordinasyonuyla ilgili tasarı, 15 üyeli Halk Meclisi'nde 10'a karşı 4 oyla kabul edildi. Onay, tasarıların 42 sandalyeli alt meclisten geçmesinden yaklaşık bir hafta sonra geldi.

Söz konusu atılım, taraflardan -Sırp Cumhuriyeti (SC) ve BH Federasyonu- her birinin kendi polis teşkilatına sahip olduğu ülkenin polis teşkilatını yeniden örgütleme konusunda üç yıldan uzun süredir devam eden görüşmeler sonrasında geldi. Anlaşma sağlama girişimleri en başta AB üyeliği için gerekli polis reformlarının zamanla SC'nin sonunu hazırlayacağından korkan Bosnalı Sırp partileri tarafından engellendi.

Partiler sonunda, Yüksek Temsili Miroslav Lajcak'ın önerdiği ve anayasa reformunun kabulünden sonraki bir yıl içinde ülkenin etnik açıdan bölünmüş polis teşkilatları üzerindeki yetkiyi devralacak yedi adet devlet düzeyinde koordinasyon dairesi kurulmasını öngören bir uzlaşma önerisini kabul ettiler.

Polisin daha merkezi hale gelmesinden yana olan iktidardaki Boşnak Demokratik Hareket Partisi ve Sırp Demokrat Partisi, yasayı sadece BH'de güvenliği daha iyi hale getirmeyecek "kozmetik" değişiklikler sunmakla eleştiriyorlar.

Onaylanan plan AB'nin ülke çapında tek bir polis teşkilatı kurulması yönündeki ilk talebinden sapsa da, Brüksel polisin profesyonel olarak görev yapacağı ve etnik taraflılığı terk edeceği her türlü anlaşmayı kabul edeceğinin sinyalini verdi.

AB yetkilileri Çarşamba günü, BH'li siyasilere nihai AB üyeliğine giden yoldaki önemli bir adım olan SAA'nın imzalanmasının önündeki son engeli de kaldırdıkları için övgüde bulundular. Anlaşma Aralık ayında imzalanmasına karşın, Brüksel bunun ancak polis teşkilatının yeniden yapılandırılması konusunda anlaşma sağlandıktan sonra kesinleşeceğini söylemişti.

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn Çarşamba günü yaptığı açıklamada, anlaşmanın yalnızca "ticarette pratik faydalar sağlamakla" kalmayıp BH'yi aday statüsüne yaklaştıracağını da söyledi.

Çarşamba günkü hareketi BH için "kararlı bir adım" olarak nitelendiren AB'nin dış politika sorumlusu Javier Solana da SAA'nın "yakında" imzalanmasını umduğunu söyledi.

İmza 29 Nisan kadar yakın bir tarihte, AB dışişleri bakanlarının Lüksemburg'da yapacakları toplantıda gerçekleşebilir.

AB dönem başkanlığını yürüten Slovenya'nın BH Büyükelçisi Nataşa Voduşek Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Teknik güçlükler olduğu takdirde, bir sonraki imza tarihi 26 Mayıs olacaktır." dedi.

Sorunlar gerçekten de yaşanırsa, imzalama AB dışişleri bakanlarının 16 Haziran'da yapacakları bir sonraki toplantıda gerçekleşebilir.

"Bu yola çıktıktan sonra AB üyesi olmayı başaramayan hiçbir ülke yoktur." diyen Lajcak, "AB ve yatırımcılara BH'nin ticarete açık olduğuna dair güçlü bir sinyal gönderen" polis teşkilatındaki yeniden yapılanma sürecini memnuniyetle karşıladı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
  

Yorumlar