Duyuru

Balkan ülkeleri AB üyelik hedefleri konusunda umut tazelediler

Dünyadan Haberler

  /   301   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

AB dışişleri bakanları yedi Batı Balkan ülkesine, AB üyelerinin yakın tarihte genişleme sürecinin duraklatılması yönündeki çağrılarına rağmen Birliğe katılım için doğru yolda olduklarına dair güvence verdiler.

(Euobserver, EurActiv - 30/03/09; DPA - 29/03/09; AFP, Reuters, Euronews, B92, MIA, AB'nin Çek Cumhuriyeti Başkanlığı - 28/03/09)

photo

(Soldan sağa) AB güvenlik sorumlusu Javier Solana, Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg ve AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn 28 Mart Cumartesi günkü toplantı sonrasında basın toplantısı düzenlediler. [Getty Images]

AB dışişleri bakanları 28 Mart Cumartesi günü Çek Cumhuriyeti'nin Hluboka Nad Vltavou kentinde biraraya gelerek yedi Batı Balkan ülkesine Birliğe katılım umutları hakkında güvence verdiler.

Bakanlar, "Batı Balkanlar'ın Avrupa hedefinin bölgenin istikrarı, uzlaşması ve geleceği için son derece önemli olmaya devam ettiğini" söylediler.

Bakanlar, İstikrar ve Ortaklık Sürecinin Batı Balkan ülkelerinin AB üyeliklerinin ana çerçevesi olmaya devam ettiğine de dikkat çekerek, ülkeleri AB entergasyonuna giden yolda siyasi ve ekonomik reformları sürdürmeye çağırdılar.

Bildiride, "Her ülkenin AB yolundaki ilerlemesi bireysel liyakat ve sıkı şartlılığa dayalı olmalıdır." dendi.

Belgede ayrıca, küresel ekonomik krizler sırasında "AB, uluslararası finans kurumları ve Batı Balkan ülkeleri arasında dayanışma ve yakın işbirliği" çağrısında da bulunuldu.

Bildiride, Batı Balkan ülkeleri bireysel yol haritalarında tanımlanmış kriterleri karşıladıklarında vizesiz bir rejim oluşturma yönünde çağrıda da bulunuldu.

Yedi ülke içinde katılım sürecinde en fazla yol almış olan ülke Hırvatistan. Ancak ülkenin, bir takım yeni müzakere fasıllarının açılmasını engellemiş olan Slovenya ile arasındaki sınır anlaşmazlığını çözmesi gerekiyor. Makedonya resmi aday ülke statüsünü almış diğer tek ülke olmasına karşın, üyelik müzakerelerine başlama tarihi almış değil.

Diğer beş ülke de -Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ ve Sırbistan- üyelik sürecinin farklı safhalarında bulunuyor.

 

Başta ağır toplar Fransa ve Almanya olmak üzere çok sayıda AB ülkesi, geçtiğimiz günlerde Birlik İrlanda'nın geçen yıl Lizbon Anlaşması'nı reddetmesinin yol açtığı kurumsal krizi çözene kadar genişleme sürecinde duraklama çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in tutumunu yineleyerek, "Şu açıktır ki, Lizbon Anlaşması yoksa genişleme de olmayacaktır." dedi.

Ancak AB'nin dış politika sorumlusu Javier Solana ve AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn genişleme sürecinin devam etmesi gerektiği yönünde ısrar ettiler. Hluboka'daki toplantı sonrasında konuşan Rehn, bölgenin henüz "tarihin sonu" veya "sonsuz barışı" görmediğini ileri sürdü.

1 Temmuz'da AB dönem başkanlığını Çek Cumhuriyeti'nden devralacak olan İsveç'in Dışişleri Bakanı Carl Bildt de, bloğun kapılarını Batı Balkan ülkelerine kapatmanın "bölgede yıkıcı sonuçlara yol açacağı" konusunda uyardı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar