Sırp hükümeti, Ocak ayında kabul ettiğinden altı kat fazla bir IMF kredisini kabul etti. Ülkenin acı vergi zamları ve bütçe kesintileri uygulamaya devam etmesi gerekecek.
Southeast European Times için Belgrad'dan Georgi Mitev-Shantek'in haberi -- 31/03/09
Ekonomik durumun köşeye sıkıştırdığı Belgrad, 3 milyar avroluk IMF kredisinin ağır şartlarını kabul etti. [Getty Images] |
Hızlı bir biçimde kararmakta olan ekonomik tablo 26 Mart Perşembe günü Belgrad'ı 3 milyar avroluk bir IMF kredisini kabul etmek zorunda bıraktı. 27 aylık kredi, Sırbistan'ın Ocak ayında kabul ettiği 52 milyon avroluk bir standby kredisinin yerini alıyor. Ancak kredi halka pahalıya mal olacak: hükümetin vergileri artırması ve siyasi açıdan popüler harcamaları kesmesi gerekiyor.
Böylelikle Sırbistan, Fondan acil durum mali yardımı gören Macaristan, Letonya, Beyaz Rusya, Romanya ve Ukrayna'ya katılmış oldu. Bosna-Hersek aynı konuyla ilgili müzakerelere başladığını açıkladı. Sırbistan'ın paketi Mayıs ayında IMF icra kurulundan onay bekliyor.
Belgrad, kredi karşılığında siyasi açıdan acı verici kararlar almaya hazırlanıyor. Söz konusu şartlar arasında kamu harcamalarının GSYİH'nın %3'üne eşit olacak şekilde 1 milyar avro azaltılması yer alıyor. Bütçe kesintisi, ülkenin iş gücünün dörtte birini oluşturan kamu sektörü çalışanlarının maaşlarının dondurulmasını da içerecek.
Hükümet, mevcut %12'lik gelir vergisine ek olarak ayda 125 avronun üzerindeki bütün maaş ve emekli aylıklarına %6'lık bir ek vergi uygulamayı da planlıyor. Başlangıçta "zenginlein kazıklanması" planlanmasına karşın, maliye bakanlığı zenginlerin umduğu kadar çok olmadığının farkına vardı. Sonuç olarak da, ortalama maaşın 1/3'ü veya daha fazlasını kazanan herkesten ek vergi almaya karar verdi.
Ancak sendikaların Belgrad'ın vergi zammını uygulamayı sürdürmesi halinde gösteri düzenleme tehditleri, hükümetin zamdan etkilenen vergi mükellefi sayısını azaltmayı düşünmesine yol açmakta.
Yetkililer umutsuz fakat önlerindeki güçlüklere karşı azimli konuştular. Maliye Bakanı Diana Dragutinoviç, "Burada bir kriz yaşandığını ne kadar çabuk kabul edersek o kadar çabuk toparlanırız." dedi. IMF'nin Sırbistan heyet başkanı Albert Jaeger ise, "Bu tedbirler Sırbistan için sert fakat [kurtarma planının] güvenilirliği açısından kesinlikle gereklidir." şeklinde konuştu.
Bazı uzmanlar hükümetin uygulamaya koyduğu stratejinin umutlarını sorgulayarak, işverenlerin vergi yükünü azaltmak için maaşları azaltacağı veya çalışanlarına masa altından ödeme yapacağını öngörüyorlar. Viyana Uluslararası Ekonomi Çalışmaları Enstitüsü'nden Vladimir Gligorov, Belgrad'ın 3 milyar değil 5 milyar istemiş olması gerektiğini söyledi.
Tartışılır olmakla birlikte, Sırbistan'ın şartları ağır IMF yardımını almaktan başka seçeneği yoktu. Yoksa, 2008 yılında %7'lik bir GSYİH'sı olan ve 2009 yılında %3,5'lik bir büyüme hedefleyen bir ülke, Jaeger'in öngördüğü üzere 2009 yılında GSYİH'da %2'lik bir gerileme ve 2010'da da sıfır büyüme yaşayabilirdi.
Kredinin zor durumdaki hazineye yardım etmekten başka bir hedefi daha vardı: ülkede yan kuruluşları olan yabancı bankaların güvenini korumak.
Bunda başarı sağlandı gibi de görünüyor. Cuma günü bunların on tanesinden temsilciler Viyana'da Sırbistan'daki mevcut maruziyet seviyelerini koruma konusunda anlaştı. Bu bankaların ani sermaye çekmesi ülke ekonomisini durma noktasına getirebilirdi.
Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Yorumlar