Duyuru

AB, Kosova ile sözleşmeli ilişkiler istiyor

Dünyadan Haberler

  /   221   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

BRÜKSEL, Belçika -- AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn 31 Mart Salı günü yaptığı açıklamada, Kosova'nın AB üyesi olma çabalarına nasıl yardım edileceğini anlatan bir fizibilite çalışması raporunu bu sonbaharda sunacağını duyurdu. Avrupa Parlamentosu'nun Dış Politika Komitesi üyelerinin sorularını yanıtlayan Rehn, Kosova'nın gelecekte serbest vize uygulamasına geçiş için AB ile sözleşmeli ilişkilere sahip olmasının bir yolunu aramaya söz vermekle birlikte bunun kolay olmayacağını kabul etti. Yetkili, bütün Avrupa ülkeleri bağımsızlığını tanımamış olsa da Kosova'nın yardım alması gerektiği konusunda da ısrar etti.

EULEX başkanı Yves de Kermabon da AB'nin Kosova'daki polis ve yargı misyonunun ilk 100 günüyle ilgili rapor vermek üzere Salı günü Brüksel'deydi. De Kermabon, EULEX'in hukukun üstünlüğü konusunda UNMIK'in bütün sorumluluklarını üstlendiğini söyledi. Ancak yetkili, Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu Mitrovica'daki mahkemelerin durumundan tam olarak memnun olmadığını da sözlerine ekledi.

Ayrı bir gelişmede Salı günü, Almanya Kosova'da sağlanan istikrar ışığında KFOR'da görev yapmakta olan askerlerini geri çekmeye başlama planlarını açıkladı. Geri çekilmenin yılın ikinci yarısında gerçekleşmesi bekleniyor. (Zeri, Koha Ditore, Lajm, Kosova Sot, Express - 01/04/09; RTK, Kohavision, Telegrafi, TV 21, Klan - 31/03/09) setimes

 

 

  

Yorumlar