Duyuru

Kosova hükümeti bağışlar için güvenilirlik sözü verdi

Kosova Haberleri

  /   435   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Priştine'de düzenlenen üst düzey bir konferansta Kosovalı bağış kuruluşları ve hükümet yetkilileri makroekonomik politikayı tartışmak üzere bir araya geldiler.

Southeast European Times için Priştine'den Besa Bekiri'nin haberi -- 01/04/09

photo

Kosova Başbakanı Haşim Taki (ortada) konferans katılımcılarına hitaben yaptığı konuşmada, "Bağış kuruluşlarına harcanan her sentin hesabını vereceğimizi garanti ediyoruz." dedi. [Laura Hasani]

İlki 2008 yılında Brüksel'de düzenlenen Kosova Bağış Konferansı ve Kosova hükümetinin temsilcileri, Kosova'nın makroekonomik ve mali idare politikalarını tartışmak üzere 31 Mart Salı günü Priştine'de düzenlenen üst düzey bir konferansta bir araya geldiler.

Forum, ekonomik ve sosyal kalkınmadaki yıllık ilerlemeyle Kosova'da yapılan uluslararası yardımın etkinliğini gözden geçirmek için bir mekanizma görevi görüyor. Bu yıl enerji, ticaret ve sanayi, ulaştırma ve haberleşme eğitim alanları üzerinde duruldu.

Geçen yılki bağış konferansına 37 ülke ve 16 uluslararası örgütten temsilciler katılmıştı. Katılımcılar 1,2 milyar avroluk yardım vaadinde bulunurken, sadece AB 508 milyon avroluk bağış sözü vermişti.

Kosova Başbakanı Haşim Taki bağış fonlarının kullanımı hakkında tam güvenilirlik söz verdi. Taki, "Bağış kuruluşlarına harcanan her sentin hesabını vereceğimizi garanti ediyoruz. Daha önce hiç olmadığı gibi, Kosova'nın geleceği Avrupa çerçevesi dahilinde güvendedir." dedi.

Avrupa Komisyonu'nun Kosova Birimi Başkanı Lawrence Meredith de bağış kuruluşlarının "Kosovalıların bağış kuruluşlarından gelen parayı bütün Kosova vatandaşlarının maksimum yararı için koordine etmeleri" yönündeki beklentisini dile getirdi.

Taki, Kosova'nın gereksinimlerinin "ihtiyacı olan her şeyi finanse etmek için kapasitesini aştığını" söyledi. Kosova ekonomisinin küresel kriz nedeniyle önümüzdeki yıllarda daha yavaş büyüyeceğini söyleyen lider, ülkenin buna rağmen reformları sürdürmedeki kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Kosova, Avrupa'nın GSYİH'sı en düşük ve işsizlik oranı en yüksek olan ülkesi. Mevcut bir kanalizasyon sistemi olmadığı için içme suyu sağlamak bile zorlaşıyor.

 

Taki, "Sağlık hizmetlerinin yetersizliği çocuk ölümlerinde artışa yol açarken -Avrupa ortalamasının üç katından fazla- UNICEF beş yaşın altındaki Kosovalı çocukların %10'unun kronik kötü beslenme mağduru olduğunu bildirmektedir." dedi.

Başbakan, bu yıl eğitim alanındaki iyileştirmelere yaklaşık 38 milyon avro haracanacak olmasına rağmen, hükümetin "Kosovalı öğrencilerin küresel ekonomide rekabet etmek için gerekli araçlara sahip olmasını hala garanti edemediğini" belirtti. Ancak Kosova makamları IMF ve Dünya Bankası üyeliği için çalışıyorlar.

Bu örgütlere üyeliğin "Kosova'yı dünya ekonomik sistemine entegre edeceğini ve ekonomide büyümeyi uyaracağını" belirten Taki şöyle devam etti: "Bu da bütün Kosova vatandaşlarının yaşam şartlarını iyileştirecektir."

Üst düzey konferansın bir sonraki toplantısının Şubat 2010'da düzenlenmesi bekleniyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar