Duyuru

Yunanistan hızla silahlanıyor

Yunanistan

  /   585   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

Yunanistan, diplomatik ve stratejik konumunu güçlendirmek amacıyla savunma harcamalarını artırmaya karar verdi.
Pazartesi, 21 Nisan 2008 19:00
Sabah gazetesi Atina temsilcisi Stelyo Berberakis'in haberine göre, Yunanistan'da Yorgo Papandreu ve Kostas Karamanlis dönemlerinde desteklenen silahlanma harcamalarında tasarruf kararı 2-3 yıllık bir dönemin ardından yerini silahlanma atağına bırakıyor.

Hava ve Deniz kuvvetlerini "modernleştirme zorunluluğu" gerekçe gösterilerek uçak ve gemi filosu başta olmak üzere orduda yenilenme hazırlıkları yapılıyor.

İLK ÜÇE GİRDİ

Basına sızdırılan haberlere göre Yunan Savunma Bakanlığı yenilenme çalışmaları için önümüzdeki bir buçuk yıl içinde 10 milyar Euro düzeyinde bir bütçe ayırdı. Yunanistan'ın bu ek harcamayla Çin ve Hindistan'dan sonra silahlanmaya en çok para harcayan dünyanın 3'üncü ülkesi olacağı belirtiliyor. Yunanistan'ın savunmasını "tazelemek" amacıyla 10 milyar Euro'luk bir bütçe ayırdığını öğrenen ABD, Rusya, Almanya, İsveç ve Fransa, silah satışı müzakerelerinde Yunan tarafına bir dizi öneriler getiriyor.

SCALP NAVAL FÜZESİ

Yunanistan, Hava Kuvvetleri'ni güçlendirmek amacıyla 2 milyar 600 milyon euro ayırdı. Yunan Hava Kuvvetleri'ne katılacak yeni uçakların siparişinin hangi yapım şirketine verileceğine henüz karar verilmedi. Yunanistan, Fransız yapımı Rafale, Avrupa ortak yapımı Eurofighter, ABD yapımı JSF ve İsveç yapımı Gripen savaş uçakları arasında bir seçim yapacak. Yunan Deniz Kuvvetleri'ne ise 2 milyar Euro karşılığında 6 adet ek fırkateyn satın alınmasına karar verildi. Yunanistan bu çerçevede Fransa , Almanya ve Hollanda ile müzakereler halinde bulunuyor. Fransa fırkateyn yapımınıı alma karşılığında Yunanistan'a bin km menzilli Scalp Naval füzeleri vermeyi öneriyor.

YUNAN ORDUSUNUN "ALIŞVERİŞ LİSTESİ"

6 fırkateyn (2 milyar Euro)
5 mayın temizleme gemisi (200 milyon Euro)
2 Gambot (top gemisi) ( 400 milyon Euro)
45 eğitim uçağı (900 milyon Euro)
45 Deniz arama - kurtarma helikopterleri (235 milyon Euro)
419 TOMA tipi zırhlı araç (290 milyon Euro)
20 helikopter ( 2 milyar 200 Euro)

İLK CASUS UÇAĞINI ÜRETTİ

TA NEA gazetesinde yer alan habere göre Yunan Hava Kuvvetleri, Yunan yapımı ilk pilotsuz casus uçağı "Pegasus II" görev uçuşları yapmaya hazır. Gazete, Pegasus'un bütünüyle Yunan yapımı olduğunu ancak bazı teknolojik donanımlarının İsrail'den alındığını belirtti. Pegasus'un "savunmaya yönelik" olarak görev yapacağı belirtilen, uçak radarlar tarafından tespit edilemiyor. Ayrıca en zor hava şartlarında bile tespit ettiği düşman hareketini Yunan uydusu Hellas Sat aracılığıyla merkeze bildiriyor. Bu amaçla kızıl ötesi sensör ve 3 adet kamerasından yardım alıyor.

 

  

Yorumlar