Duyuru

Anket: Sırp seçmenler Mayıs seçimleri öncesinde kutuplaşmış durumda

Sırbistan

  /   460   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

 

Perşembe günü yayınlanan ve aynı zamanda Sırbistan'daki radikalleri Batı yanlısı demokratların önünde gösteren bir ankete göre, Mayıs ayında yapılacak parlamento seçimlerinde ülkeyi sonuçsuzluk bekliyor.

(Blic - 25/04/08; AP, AFP, DPA, AKI, Balkan Insight, B92 - 24/04/08)

 
Gözlemciler, Mayıs seçimlerini Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in savunduğu gibi AB ile daha yakın ilişkiler kurmakla Rusya'yı kucaklamak arasında yapılacak bir seçim olarak görüyorlar. 
 
24 Nisan Perşembe günü yayınlanan bir ankette, Sırbistan'da 11 Mayıs'ta yapılacak erken parlamento seçimleri yaklaşırken aşırı milliyetçi bir partinin Batı yanlısı demokratların önünde olduğu, ancak salt çoğunluğu kazanmalarının zor olduğu öne sürüldü.

Özgür Seçimler ve Demokrasi Merkezi (CeSID) tarafından 2 bin 732 kişi üzerinde 14-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen ankete göre, Sırp Radikal Partisi (SRS) geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in Demokrat Parti'si (DS) liderliğindeki Avrupa yanlısı bloğu teoride geçerdi.

CeSID anketörleri yüzdeleri veya hata marjını açıklamamakla birlikte, uluslararası haber ajansları bu sonuçları SRS'ye %36,5, DS'ye ise %33,5'lik bir seçmen desteği olarak yorumladılar.

Giden Başbakan Vojislav Kostunica'nın Sırbistan Demokrat Partisi (DSS) liderliğindeki Popüler Koalisyon ise %12,5 oyla üçüncü olurdu.

Diğer iki partinin -- Cedomir Jovanoviç'in Liberal Demokrat Parti'si (LDP) ve eski Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'in Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) -- meclise girebilmek için gereken %5 barajını aşma olasılığı da yüksek.

Anket kuruluşu 11 Mayıs'ta toplam 6 milyon 723 bin 762 kayıtlı seçmenin 4,3 milyon ila 4,7 milyon kadarının sandık başına gideceğine inanıyor. Anketörler, sandıklardan düzenli olarak uzak duran uygun Sırp seçmenlerin yüzdesinin diğer ülkelerdeki oranla karşılaştırılabilir olduğu ve %12 ila %13 civarında seyrettiğini de belirttiler.

Hükümet, iktidar koalisyonu -Kostunica'nın giderek daha milliyetçi hale gelen DSS'si ile Batı yanlısı DS ve G17 Plus- içinde çıkan ölümcül bir çatışma sonrasında geçtiğimiz ay erken seçim çağrısında bulundu. Partiler, AB üye ülkelerinin büyük çoğunluğunun Kosova'nın bağımsızlık ilanını tanıması üzerine Sırbistan'ın Birliğe üyelik hedefini devam ettirip ettirmemesi konusunda anlaşamadılar.

Anketçi Srecko Mihayloviç AP'ye verdiği demeçte, Sırp seçmenlerin "son derece kutuplaşmış" durumda olduklarını belirterek, bunun başlıca nedeni olarak ülkenin AB ilişkilerine işaret etti.

Bu yüzden gözlemciler Mayıs seçimlerini Tadiç'in savunduğu üzere AB ile ilişkileri yakınlaştırmakla SRS'nin tercih ettiği gibi Rusya'yla yakınlaşmak arasında bir seçim olarak görüyorlar.

Ancak gelecek ay yapılacak seçimler sonrasında ne SRS ne DS'nin salt çoğunluğu elde etmesi kolay olduğu için, hangi parti çoğunluğu sağlarsa koalisyon ortakları aramak zorunda kalacak ve Kostunica ve Sosyalistler de olası seçenekler arasında yer alıyorlar.

Bu da DSS liderini, son zamanlarda sıkça üstlendiği bir rol olarak, lideri seçen kişi yapacak.

DS ile DSS arasında devam eden sürtüşmeler göz önüne alındığında, analistler yeni bir Tadiç-Kostunica koalisyonunu olası görmüyorlar. Onların en olası senaryosu DSS'nin SRS ile birlik olması ve SPS'nin muhtemelen en küçük koalisyon ortağı olması.

DPA'ya göre, böyle bir ittifak 250 sandalyeli yeni parlamentoda 138 sandalye kazanabilir.

Yeni hükümetin kurulamaması yeni seçimleri zorunlu kılarak siyasi durgunluğa yol açabilir ve bu da Sırp ekonomisine zarar verir. Ayrıca, AB üyeliği yolunda somut adımlar atılmasını imkansız hale getirmese bile zorlaştırabilir.

Ülkenin ya aşırı milliyetçiliğe geri dönmesi ya da durgunlukta boğulmasından endişe eden Batı, Sırbistan için Avrupalı bir gelecek umudunu canlı tutmaya çalıştı. Ancak bu güvenceler, Belgrad'ın Bosnalı Sırp general Ratko Mladiç de dahil olmak üzere kaçak savaş suçu zanlılarını iade etmesi yönünde devam eden ısrarlarla de dengelendi.

Perşembe günü, üyelik yolunda ilerleme sağlamanın önşartı olarak iadelerin gerçekleşmesinde ödün vermeden ısrar eden Hollanda'nın dışişleri bakanı, ülkesinin konu üzerinde esneklik göstermek isteyebileceğini ileri sürdü.

Dışişleri Bakanı Maksim Verhagen milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, "Sırbistan'a karşı bir şeyimiz olmadığını açıkça belirtmek istiyoruz." diyerek, Sırp aşırı sağının kazanacağı bir zaferin Mladiç'in adalete teslim edilmesini daha da zorlaştıracağını savundu. Verhagen, "Bu ikileme yaratıcı bir çözüm bulmak istiyorum." dedi.

 

  

Yorumlar